Skip to main content

Προβλέποντας το μέλλον

Το 2030 σας ακούγεται μακρινό; Δεν θα ’πρεπε αν είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής στο χρηματιστήριο. Στον απόηχο του ιστορικού ρεκόρ που έγραψε ο δείκτης Dow Jones την προηγούμενη εβδομάδα -διασπώντας το φράγμα των 40.000 μονάδων- οι μεγάλοι γκουρού της Wall Street έχουν ήδη αρχίσει να προβλέπουν τα πιθανά σενάρια για την πορεία των αγορών. Και οι πρώτες τους προβλέψεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξες.

Ο Εντ Γιαρντενι, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς, εκτιμά πως ο δείκτης Dow Jones Industrial Average βρίσκεται σε τροχιά για μια αύξηση της τάξης του 50%, φτάνοντας τις 60.000 το 2030, ενώ ο δείκτης S&P 500 μπορεί να φτάσει έως τις 8.000 μονάδες, με τις εκτιμήσεις να βασίζονται στις πολύ ευοίωνες προοπτικές κερδοφορίας. Πώς μεταφράζεται αυτό; Με εκτιμώμενο Ρ/Ε 20 και εκτιμώμενα κέρδη 400 δολαρίων/μετοχή από 250 δολάρια φέτος.

Ο Γιαρντενι σίγουρα γνωρίζει μερικά πράγματα περισσότερα από εμάς για να κάνει τέτοιες προβλέψεις. Πράγματα που μάλλον γίνονται φανερά ακόμη και στους άπιστους. Ο Μάικλ Γουίλσον, ένας από πιο επιφανείς υπέρμαχους των «αρκούδων» στη Wall Street, έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον προβλέπει καλύτερες ημέρες. Ο Γουίλσον βλέπει τον δείκτη S&P 400 να αυξάνεται κατά 2% μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ λίγο πριν έβλεπε πτώση 15% μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται να κάνει κάποιος τόσο αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία και τις αγορές όταν υπάρχει τόσο έντονη γεωπολιτική αστάθεια παγκοσμίως. Ειδικά στις ΗΠΑ, μάλιστα, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ακόμη και στη νομισματική πολιτική, με την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων να έχει προεξοφληθεί, το γεγονός πως παραμένει άγνωστο το εύρος της μείωσης καθιστά αυτή την παράμετρο επίσης ασταθή.

Όμως, γι’ αυτό οι εν λόγω αναλυτές αποκαλούνται γκουρού. Για να δίνουν απαντήσεις σε πράγματα και ζητήματα που δεν γνωρίζουν οι υπόλοιποι.