Skip to main content

Γκολ από το πρώτο ημίχρονο

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Να κερδηθεί το στοίχημα της επανόδου του Χ.Α. στις ώριμες αγορές.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 τον καλύτερό του εαυτό. Η κεφαλαιοποίηση εκτινάχθηκε στα ύψη, ξένα funds έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, χιλιάδες μικροεπενδυτές άνοιξαν νέους κωδικούς, η εισαγωγή του ΔΑΑ έκλεψε τις εντυπώσεις, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, τα βαριά χαρτιά τράβηξαν την αγορά προς τα πάνω, δίδοντας ώθηση και σε μικρότερους τίτλους, δύο εταιρικά ομόλογα υπερκαλύφθηκαν και εισήχθησαν στο ταμπλό, επετεύχθη ιστορικό υψηλό 13 ετών για τον Γενικό Δείκτη, ο μέσος ημερήσιος τζίρος ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ, τα διανεμηθέντα μερίσματα έφθασαν ήδη τα 2 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια.

Όλα κύλησαν κάτι περισσότερο από ομαλά για το Χρηματιστήριο, που έκανε και τις διορθώσεις του, μαζεύοντας κάποιες φορές… τα μπόσικα.

Στο πρώτο από τα τέσσερα «ημίχρονα» του 2024 οι νίκες για τους επενδυτές, την ίδια την αγορά, όπως και για την οικονομία, ήταν πολλές και σημαντικές. Εξάλλου, ένας από τους καθρέπτες της οικονομίας λογίζεται και το Χρηματιστήριο. Ο παλμός του δίδει ρυθμό στο επιχειρείν, διαμορφώνει ψυχολογία, προδιαγράφει εξελίξεις.
Στόχος, πλέον, ένας και μοναδικός: Να κερδηθεί το στοίχημα της επανόδου του Χ.Α. στις ώριμες αγορές.
Οι δρομολογημένες νέες εισαγωγές θα προσδώσουν περαιτέρω ώθηση, η σταθερή άνοδος των κεφαλαιοποιήσεων θα αποτελέσει επενδυτική εγγύηση, η διατήρηση της μεγάλης διασποράς για τα βαρύτερα χαρτιά πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Εφεξής, απαιτείται εγρήγορση, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, διασφάλιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αν κάτι απεύχονται άπαντες, είναι να μη γυρίσουν αρνητικά οι διεθνείς αγορές.