Skip to main content

Ένα ψήφισμα 170 μέρες μετά

Σκηνές του ΟΗΕ σε προαύλιο νοσοκομείου στη Γάζα/ BBC

Η ιστορία μάς έχει δείξει πως συνήθως τα κράτη αψηφούν τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Έχουν περάσει σχεδόν πεντέμισι μήνες από τις 7 Οκτωβρίου και την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που προκάλεσε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Στο διάστημα αυτό χάθηκαν χιλιάδες ζωές αμάχων και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έχει ισοπεδωθεί, προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Σχεδόν 170 ημέρες μετά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε τελικά να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο ζητά την «άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, ένα αίτημα που είχε εμποδιστεί πολλές φορές από τις ΗΠΑ, οι οποίες αυτήν τη φορά απείχαν από την ψηφοφορία. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον δείχνει μια αλλαγή πολιτικής στο θέμα της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και στέλνει το μήνυμα στην ισραηλινή ηγεσία πως η στήριξη έχει φτάσει στα όριά της.

Η ιστορία μάς έχει δείξει πως συνήθως τα κράτη αψηφούν τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ισραηλινή κυβέρνηση ρισκάρει να βρεθεί σε πλήρη διεθνή απομόνωση αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και κινδυνεύει να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα που διατηρεί το Ισραήλ μετά το Ολοκαύτωμα.

Το ψήφισμα αξιώνει μια άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού, που θα οδηγήσει στην εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, ενώ ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Έστω και αργά, η διεθνής κοινότητα φαίνεται πως είναι έτοιμη να αναλάβει συνολικά τις ευθύνες της και να παρέμβει για να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία. Ας γίνει επιτέλους το πρώτο βήμα ώστε όλες οι δυνάμεις να εστιάσουν στην επόμενη ημέρα που θα είναι εξίσου δύσκολη, αφού θα αφορά την αποκατάσταση και την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Παλαιστινιακό.