Skip to main content

Η κρίση του αμερικανικού δικομματισμού

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν, εκτός απροόπτου, ανάμεσα στον επικρατέστερο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ και τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Ούτε Μπάιντεν ούτε Τραμπ λέει ένας στους δέκα Αμερικανούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Το 10% δη- λώνει πως θα ψήφιζε κάποιον άλλον, το 12% λέει πως δεν θα ψηφίσει καν, ενώ ένα 8% αρνήθηκε να απαντήσει. Τα ποσο- στά αυτά αποτυπώνουν τη βαθιά κρίση του δικομματικού πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν, εκτός απροόπτου, ανάμεσα στον επικρατέστερο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ και τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η πιθανότητα να επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει θορυβήσει τους πολιτικούς παρατηρητές εντός και εκτός ΗΠΑ. Οι πρόσφατες κυνικές του δηλώσεις περί ΝΑΤΟ – πως όχι μόνο δεν θα έσπευδε να βοηθήσει κράτος- μέλος που «χρωστά», αλλά θα ενθάρρυνε και από πάνω τη Ρωσία να επιτεθεί – είναι ενδεικτικές.

Επιπλέον, ο Τραμπ βαρύνεται με το όνειδος της 6ης Ιανουαρίου του 2021: την απόπειρα κατάλυσης της αμερικανικής δημοκρατίας. Ο Μπάιντεν δεν φαίνεται ωστόσο να είναι εκείνη η υποψηφιότητα που θα μπορού- σε να συσπειρώσει τον προοδευτικό κό- σμο της Αμερικής. Ακόμη και χωρίς τον χαρακτηρισμό του εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ περί «ηλικιωμένου κυρίου με ασθε- νή μνήμη», το βάρος της ηλικίας είναι εμφανές σε κάθε δημόσια εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου.

Περπατάει με δυσκολία, χειρονομεί αστα- μάτητα, μοιάζει πολλές φορές «να είναι αλλού», ενώ τα πρόσφατα λεκτικά του ολι- σθήματα, που μπέρδεψε τη Μέρκελ με τον προ πολλού αποθανόντα Κολ, ενέτει- ναν τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του. Έχοντας άλλωστε 50 χρόνια στην πολιτική και όντας ήδη 81 ετών, πόση δύναμη και ενέργεια μπορεί να διαθέ- τει για το απαιτητικό αξίωμα του προέδρου της μοναδικής υπερδύναμης;

Επιπλέον δεν έχει να δείξει ούτε μεγάλες επιτυχίες στο εσωτερικό, ενώ η πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα έχει διχάσει το Δημοκρατικό Κόμμα.