Skip to main content

Η «αβάσταχτη βαρύτητα» της υποκρισίας

REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Η απουσία διεθνούς συνεργασίας και αποφασιστικής δράσης είναι περισσότερο από ηχηρή

Το «παρών» της θα δώσει και φέτος η παγκόσμια ελίτ στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός. Χρόνια τώρα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επαναλαμβάνεται με «θρησκευτική ευλάβεια» κάθε Ιανουάριο έχοντας εξελιχθεί σε έναν ενοχλητικά αναξιόπιστο οδηγό για τα τεκταινόμενα που ακολουθούν κάθε χρόνο.

Το φετινό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι περισσότερο ταραγμένο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του Νταβός. Όλα βρίσκονται στο μέσον μιας καμπής που κανένας δεν γνωρίζει τι θα φέρει, με την οικονομία στο χείλος μιας επαναλαμβανόμενης «ισορροπίας» κινδύνων, με το «πήγαινε-έλα» του πληθωρισμού και με «δαμόκλεια σπάθη» πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ που βρίσκεται σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και μετρά τις αντοχές του από τους δύο πολέμους και τις έτοιμες να εκραγούν «θρυαλλίδες» του πλανήτη.

Και ενώ το σημερινό «status quo» συντηρείται από επιμελώς ορθολογιστικές πολιτικές των μεγάλων παικτών που κατευθύνουν τις γεωπολιτικές, το «παιχνίδι» έχει αστάθμητους παράγοντες που τροφοδοτούν το απρόβλεπτο, ανεβοκατεβάζουν τις αγορές και κρατούν τον πλανήτη στην «κόψη του ξυραφιού». Η απουσία όμως διεθνούς συνεργασίας και αποφασιστικής δράσης είναι περισσότερο από ηχηρή, με το πέπλο της διεθνούς υποκρισίας να ξεδιπλώνεται για μία ακόμη φορά.

Το θέμα του φετινού Νταβός είναι η αποκατάσταση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης με έναρξη ενός αληθινού και αποτελεσματικού διαλόγου για επιστροφή στα θεμελιώδη. Είναι όμως ικανή αυτή η ελίτ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη; Και είναι οι πρωταγωνιστές ή οι ένοχοι της παγκόσμιας οικονομίας; Τα ιδιωτικά τζετ, τα οποία μολύνουν 50 φορές περισσότερο το περιβάλλον από τα τρένα υψηλών ταχυτήτων, θα αρχίσουν από σήμερα να προσγειώνονται στο ελβετικό θέρετρο από τους υποστηρικτές της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής ουδετερότητας, τη στιγμή που κάποιες αποστάσεις είναι μόλις των 21 χλμ.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μιλήσουν για τον πόλεμο στη Γάζα και στην Ουκρανία, για το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τις επενδύσεις, τη νομισματική πολιτική, την τεχνητή νοημοσύνη. Οι προαναγγελίες κουράζουν, οι προσδοκίες μικραίνουν, οι πολιτικές απογοητεύουν. Ας ευχηθούμε η τεράστια λαϊκή αντίδραση που σιγοκαίει να μην εκδηλωθεί σε λάθος εκλογικές επιλογές. [SID: 21314264]