Μέχρι πρότινος η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ευελπιστούσε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια απότομη προσγείωση, καθώς οι κίνδυνοι παρέμεναν καθοδικοί. Τώρα, η Φέντεραλ Ριζέρβ βγάζει από τις προβλέψεις της το σενάριο της ύφεσης και αλλάζει τη φρασεολογία του ανακοινωθέντος της σε δυναμικό από σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ όλοι κάνουν λόγο για εντυπωσιακή ανθεκτικότητα.
Ο ρυθμός ανάπτυξης 4,9%, με τον οποίο αναπτύχθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο 2,1% της τελευταίας 20ετίας και αυτό μέσα σε ένα περιβάλλον άκρως περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και έντονης αβεβαιότητας. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ το είπε καθαρά στην προχθεσινή συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει διαρθρωτική αλλαγή στις καταναλωτικές τάσεις των Αμερικανών και έχει υποτιμηθεί η δυναμική των ισολογισμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί «τρώνε» τις αποταμιεύσεις τους. Δηλώνουν, όμως, απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση, με αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.
Σίγουρα, οι αναλυτές έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα είναι εφεξής ο παράγοντας- κλειδί που θα διαμορφώσει την κατεύθυνση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Αυτό προσδίδει αοριστία και στις τοποθετήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και δεν καθιστά πειστική την επιθετική επιχειρηματολογία του προέδρου της, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης. Δεν έπεισε τις αγορές. Σε αυτό, όμως, που έπεισε είναι ότι η Fed θέλει την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς λειτουργούν εν είδει επιτοκιακής αύξησης. Και αυτό εξηγεί πολλά για όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Πόσο πραγματικά ανθεκτική είναι η αμερικανική οικονομία θα φανεί το επόμενο διάστημα.