Skip to main content

Για μια απεργία

Dimitris Kapantais / SOOC

Ήταν δύσκολη μέρα στο κέντρο, αλλά δεν σείστηκε η Αθήνα

«Εάν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο, τότε την Πέμπτη θα πρέπει να σείεται η Αθήνα από 1 εκατ. διαδηλωτές». Ήταν δύσκολη μέρα στο κέντρο, αλλά δεν σείστηκε η Αθήνα, όπως το έθεσε αυτάρεσκα ο υπουργός Εργασίας, που ξεπερνά σε σοφιστείες και τους αρχαίους Γοργίες. Το καταπέτασμα του ναού της δημοκρατίας δεν εσχίσθη και η γη δεν εσείσθη και αι πέτραι δεν εσχίσθησαν, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι ρυθμίσεις. Είναι άλλοι οι λόγοι που δεν οργώθηκαν οι δρόμοι, που δεν υψώθηκαν οι τόνοι, που δεν ξεχείλισε το κύμα διαμαρτυρίας.

Κούραση είναι η μία αιτία. Πόσα χρόνια να είναι οι αντένες ψηλά; Από το 2010 ο ένας μετά τον άλλο κρίκο χαλά. Μνημόνια, πανδημία, πληθωρισμός. Η αφαίρεση εισοδήματος από τους εργαζόμενους γίνεται θεσμός. Η εργασιακή ασφάλεια γίνεται ατμός. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάθε σκαλί παρακάτω χρησιμοποιείται ως άλλοθι για περαιτέρω επισφάλεια. Πρώτα, επικαλούνται την ενσωμάτωση Οδηγίας, για την προστασία των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας. Αποτελούν οι ανατροπές περιεχόμενο της Οδηγίας 2019/1152/ΕΕ, η οποία έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εσωτερικό μας Δίκαιο εδώ κι έναν χρόνο; Υποχρεώνει τη νομιμοποίηση των «λευκών συμβάσεων» ή τη θέσπιση συμβάσεων κατά παραγγελία (on demand contract);

Άλλα λέει στο προοίμιο η Οδηγία: «Η παρούσα καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις, αφήνοντας έτσι άθικτο το προνόμιο των κρατών μελών να θεσπίζουν και να διατηρούν πιο ευνοϊκές διατάξεις… Η εφαρμογή της παρούσας οδηγίας δεν μπορεί να χρησιμεύει για τη μείωση των υφιστάμενων δικαιωμάτων… Ειδικότερα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για την καθιέρωση συμβάσεων μηδενικών ωρών εργασίας ή άλλων παρόμοιων συμβάσεων εργασίας».

Μετά, πέφτει το επιχείρημα ότι αυτά συμβαίνουν ήδη και με τη νομιμοποίησή τους μπορεί να ελέγχεται το εργασιακό ταξίδι. Καλά, και υπερτιμολογήσεις δαπανών γίνονται από κάποιες επιχειρήσεις για να εισπράξουν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις, αλλά δεν τις νομιμοποιούμε για να τις ελέγχουμε. Εγκλωβισμένοι από την οικονομική πραγματικότητα κι απογοητευμένοι από τα συνδικάτα -«έχουν χαμηλότερη αξιοπιστία από τους πολιτικούς που είναι δύσκολο», είπε χαιρέκακα ο υπουργός- διάθεση για αποφασιστική δράση δεν έχουμε, τη σκέψη αντέχουμε; Στον ψυχαναλυτή τρέχουμε.