Skip to main content

Κερνάει το μαγαζί!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με την οικογένειά του. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Με εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Γεωργιάδης θέλησε από την πρώτη στιγμή να δείξει τις προθέσεις του.

Άκρως θετική εντύπωση, άφησε στο υπαλληλικό προσωπικό του υπουργείου Εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του, στην Σταδίου 29.

Με εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Γεωργιάδης θέλησε από την πρώτη στιγμή να δείξει τις προθέσεις του. Και το έδειξε αυτό με συγκεκριμένες κινήσεις.

Ίσως βέβαια, σε αυτό να έπαιξε ρόλο ότι κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου, οι απλοί εργαζόμενοι της Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα.

Πώς να συμβεί το αντίθετο όμως, αφού επί δυόμιση χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα άτυπο… άβατο από τον κ. Χατζηδάκη, με συνέπεια οι σχέσεις των δύο πλευρών να είναι τουλάχιστον ταραχώδεις!

Τώρα όμως ο κ. Γεωργιάδης επιλέγει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Τη δεύτερη κιόλας μέρα, της παρουσίας του στο νέο πόστο, γέμισε το κτίριο της Στασίου με κεράσματα! Έδωσε εντολή σε όλους τους εργαζόμενους, αν το επιθυμούν να περάσουν από το γραφείο του και να πάρουν ένα γλυκό, έτσι για τα καλορίζικα. Κίνηση εντυπωσιασμού θα σπεύσουν να πουν οι κακεντρεχείς, έξυπνη κίνηση για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα απαντήσουν οι πιο σώφρονες.

Αμέσως μετά όμως ήρθε ο απόλυτος αιφνιδιασμός: Ο κ. Γεωργιάδης, ακάλεστος, παρέστη στη συνεδρίαση του ΔΣ των εργαζομένων του Υπουργείου, που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα! Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η συνεδρίαση λάμβανε χώρα, στο κτίριο της οδού Δραγατσανίου, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων και η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Μόλις ενημερώθηκε σχετικά, ο νέος υπουργός Εργασίας, άφησε το γραφείο του, και μετέβη με τα πόδια στο διπλανό κτίριο για να παραστεί στη συνεδρίαση και να δηλώσει ότι στέκεται στο πλάι των εργαζομένων.

Υπήρξαν υπάλληλοι στην Κοινωνική Ασφάλιση που διαπίστωσαν ότι είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας τους, που ένας υπουργός, προβαίνει σε τέτοια πρωτοβουλία και έσπευσαν να την κρίνουν με θετικό τρόπο. Αρκεί βέβαια, να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια.

Τα προβλήματα στο υπουργείο Εργασίας, λόγω και της διάσπασής του, με τη δημιουργία του Υπουργείου Οικογένειας, πολλαπλασιάζονται. Το μέλλον και η εξέλιξη των εργαζομένων που θα μεταφερθούν διοικητικά από το ένα υπουργείο στο άλλο, πρέπει να ξεκαθαριστεί. Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε σε πρώτη φάση ότι όλα τα προβλήματα τέτοιου τύπου, θα λυθούν και μάλιστα άμεσα.

Προφανώς, ο νέος υπουργός, επιδιώκει να αλλάξει το προφίλ του. Να διορθώσει την άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη από την παρουσία του, προεκλογικά, σε ιδιωτική εταιρία, με τον ιδιοκτήτη της, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ασκεί πιέσεις στους εργαζόμενους για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Όσο και αν ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δεν συμμετείχε σε αυτή τη συζήτηση, μόνο και μόνο η παρουσία του εκεί, προφανώς και προκάλεσε αρνητικά σχόλια. Τώρα, με την τοποθέτηση στο νέο του πόστο, έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να φιλοτεχνήσει ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ. Τα πρώτα δείγματα γραφής, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα πολλά και σημαντικά όμως, βρίσκονται πίσω. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, ώστε να «πάρουν ανάσα» χιλιάδες εργαζόμενοι, είναι ακόμα στην αναμονή. Ζητήματα αύξησης μισθών, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» για το νέο υπουργό Εργασίας. Εκεί θα κριθεί ο κ. Γεωργιάδης, επί του πεδίου.

Όπως κρίθηκε και ο προκάτοχός του, ο οποίος μάλλον πέρασε «κάτω από τη βάση». Το γεγονός όμως ότι ο πήχης των προσδοκιών τώρα βρίσκεται χαμηλά, μάλλον αποτελεί ευκαιρία για το νέο υπουργό Εργασίας. Για να δούμε…