Skip to main content

Οι αυξήσεις των επιτοκίων και η συνέχεια του κράτους

Άρθρο του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνου B. Κόλλια

Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια* 

Η συνεχής αύξηση του κόστους χρήματος, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκια, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, έχει επιβαρύνει, ως γνωστόν, σημαντικά τους προϋπολογισμούς όλων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί υφεσιακές πιέσεις – ή σίγουρα παράγοντες ανάσχεσης της ανάπτυξης.

Για αυτό και στον δημόσιο διάλογο συζητούμε τους τελευταίους μήνες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, βάζοντας στη ζυγαριά τα οφέλη και τη ζημιά από την εφαρμογή του.

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, άλλωστε, και η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε χαλάρωση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, με ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων και με έμμεση προαναγγελία τερματισμού αυτών, τους προσεχείς μήνες.

Ανεξάρτητα, όμως, από το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος ανόδου του κόστους χρήματος, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι πολιτικές και τα μέτρα, που οδηγούν σε περιορισμό των συνεπειών από το συγκεκριμένο μέτρο, ακόμα και την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της – πολύ πιθανής – δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό αφορά τόσο τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου, όσο και τις τράπεζες. Δηλαδή, αυτή την περίοδο, εκτός από τους δημοσίους λειτουργούς, ευθύνη έχουν και τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύουν τους συνεπείς και φερέγγυους πελάτες τους από τις αναταράξεις αυτές. Άρα, να προστατεύουν έτσι την υγεία και των δικών τους ισολογισμών.

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, καταθέσαμε εγκαίρως μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη δέσμη προτάσεων, ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Διότι δεν αρκεί μόνο το πάγωμα των επιτοκίων για τους ενήμερους δανειολήπτες.

Διότι δεν αρκεί μόνο η κάλυψη του 50% του κόστους της αύξησης.

Είναι σημαντικό οι τράπεζες να επιδοτούν το 100% της αύξησης του επιτοκίου, λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα αυτών ένα χρόνο πριν. Δηλαδή, πριν από τις 30 Ιουνίου της περυσινής χρονιάς, πριν την πρώτη αύξηση, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι σημαντική η μείωση κατά τουλάχιστον 50% των προμηθειών, που χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους.

Είναι, επίσης, σημαντική η αύξηση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πάνω απ΄ όλα, είναι σημαντική η διατήρηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας της Πολιτείας με τις τράπεζες για τη συνέχιση αυτής της στήριξης, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Διότι το κράτος πρέπει να έχει τα αυτονόητα: Και αδιάκοπη λειτουργία και συνέχεια στην εφαρμογή πολιτικών για τα επίσης αυτονόητα.

*Ο Κωνσταντίνος B. Κόλλιας είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος