Skip to main content

Τα βορειοϊρλανδικά απόνερα του Brexit

Η μέχρι πρότινος παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. είχε συμβάλει στο να «επανενωθεί» η Βόρεια Ιρλανδία με τη «μητέρα πατρίδα» -την Ιρλανδική Δημοκρατίαχάρη στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων.

Η παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Βόρεια Ιρλανδία, στα πλαίσια της ιρλανδικής του περιοδείας, έχει βασικό στόχο να καταδείξει τη σημασία και σπουδαιότητα που δίνει η Ουάσιγκτον στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έκλεισε πλέον 25 χρόνια. Η συμφωνία αυτή έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία, χωρίς έκτοτε να δημιουργηθούν σοβαρά παρατράγουδα. Οι διαδικασίες που προβλέπει ωστόσο η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έχουν παγώσει μετά το Brexit. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπόρεσε χθες να απευθυνθεί στο τοπικό κοινοβούλιο, το οποίο δημιουργήθηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, γιατί η λειτουργία του έχει ανασταλεί από τις 3 Φεβρουαρίου 2022, λόγω της άρνησης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας να ορίσει αντιπρόεδρο στο τοπικό κοινοβούλιο με βάση τη συμφωνία περί διαμοιρασμού της εξουσίας.

Η μέχρι πρότινος παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. είχε συμβάλει στο να «επανενωθεί» η Βόρεια Ιρλανδία με τη «μητέρα πατρίδα» -την Ιρλανδική Δημοκρατίαχάρη στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων. Με το Brexit και το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο στη νέα πρόσφατη εκδοχή του επιχειρείται να κρατηθεί η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος… Προβλέπεται άλλη διαδικασία για τα προϊόντα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για να παραμείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία και άλλη διαδικασία για αυτά που προορίζονται να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ε.Ε. μέσω της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

Το πλαίσιο Ουίνδσορ -η τροποποίηση δηλαδή του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου δεν έχει καταφέρει να δώσει ξανά πνοή στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Ενδεικτικό άλλωστε του βρετανικού αλαλούμ με τη διαχείριση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος είναι και το γεγονός πως στην πρόσφατη ψηφοφορία για την έγκριση του Πλαισίου του Ουίνδσορ 22 βουλευτές των Συντηρητικών συντάχθηκαν με τον Τζόνσον και ψήφισαν κατά και 47 απείχαν. Η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μην εκτραχυνθούν τα πράγματα στη Βόρεια Ιρλανδία, ένα από τα λίγα ζητήματα επιτυχούς διευθέτησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.