Skip to main content

«Καϊλή-gate»: Ένα προβλέψιμο σκάνδαλο

Η ιστορία της Εύας Καϊλή και του Κατάρ θα μπορούσε να είναι και προβλέψιμη.

Το Κατάρ φιλοξενεί ένα Μουντιάλ που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει απογειώσει το προφίλ και τη φήμη της χώρας. Αντ’ αυτού, το πρώτο χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο των πετροδολαρίων έστησε την Ντόχα στον τοίχο της παγκόσμιας κριτικής: Επανέφερε σε πρώτο πλάνο το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών κατά την ανάθεση της διοργάνωσης, ξεσήκωσε τις διεθνείς οργανώσεις για τις συνθήκες εργατικής σκλαβιάς που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες εργαζόμενους στην περίοδο κατασκευής των εμβληματικών γηπέδων και θύμισε σε όλον τον πλανήτη ότι γυναίκες, μειονότητες και LGBT είναι όντα άνευ ταυτότητας και δικαιωμάτων στον «παράδεισο» του Κόλπου.

Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, το Κατάρ είχε βαθιά και άμεση ανάγκη μια επιχείρηση ανάκτησης στοιχειωδώς καλής εικόνας στις Βρυξέλλες – πόσο μάλλον αφού την ίδια περίοδο παζάρευε χρυσά deals με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. για να τους πουλήσει το δικό του LNG σε αντικατάσταση του «αμαρτωλού» ρωσικού αερίου.

Το πρώτο προβλέψιμο στοιχείο στο lobbying που στήθηκε έναντι αδράς αμοιβής -στην «πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς» στα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρονικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία- ήταν τα πρόσωπα που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή: Ένας πρώην ευρωβουλευτής με παλαιά και ευρεία δράση στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας συνδικαλιστής με επίσης ευρεία επιρροή στα ευρωπαϊκά συνδικάτα και μία νυν ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκονοβουλίου χαμηλού πολιτικού βεληνεκούς αλλά με υψηλές διασυνδέσεις και ακόμη πιο υψηλές φιλοδοξίες.

Το δεύτερο προβλέψιμο στοιχείο ήταν ο συναγερμός που σήμανε στη βελγική δικαιοσύνη. Δεν θέλει και πολύ να υποψιαστείς ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των Βρυξελλών όταν, εν μέσω εργασιακού μεσαίωνα στην Ντόχα, βλέπεις την Εύα Καϊλή να εξυμνεί από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου το όραμα του Κατάρ και την… «πρωτοπορία» του στα εργασιακά δικαιώματα. Το μόνο ίσως που θέλει είναι να υπάρχει πραγματική βούληση κάθαρσης και εξίσου πραγματική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των διωκτικών αρχών…