Skip to main content

Από την ΜΙ5 με αγάπη

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, Military Intelligence section five (ΜΙ5), μετρά 113 χρόνια λειτουργίας.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, Military Intelligence section five (ΜΙ5), μετρά 113 χρόνια λειτουργίας. Από το 1909 έως το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου η κυριότερη αποστολή της ήταν η αντικατασκοπεία, στη συνέχεια η δράση της προσανατολίστηκε στον έλεγχο των δυνητικά ανατρεπτικών δραστηριοτήτων -των συμπαθούντων τους «κόκκινους»-, για να επανέλθει στην αντικατασκοπεία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Μετά το 1945, τα γνωστά, που φτάνουν μέχρι τα απεργιακά, από την κινητοποίηση των ναυτικών, το 1966, μέχρι των ανθρακωρύχων, το 1984.

Πώς τα ξέρουμε όλα αυτά; Από την επίσημη «βιογραφία» της το 2009 από τον πανεπιστημιακό Κρίστοφερ Άντριου, ο οποίος είχε πρόσβαση στα αρχεία της, αλλά και από τη «μη εγκεκριμένη» ιστορία της από τους Thomas Hennessey και Claire Thomas. Μισάνοιξε τα παράθυρα η μυστική υπηρεσία σε ερευνητές, που περιγράφουν τη λειτουργία της, το 2010 ο γενικός διευθυντής της, Τζόναθαν Έβανς, έγραψε στην εφημερίδα «Daily Telegraph» άρθρο για να υπερασπιστεί την εικόνα της, και εδώ και κάποια χρόνια ο αρχηγός της Security Service κάνει σέρβις στην ενημέρωση. Βγαίνει μία φορά τον χρόνο κι αναλύει στο κοινό τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στις 16 Νοεμβρίου 2022, ο Κεν ΜακΚάλουμ είπε για τις απελάσεις από την Ευρώπη 400 υπόπτων Ρώσων κατασκόπων, που επέφεραν το «πιο σημαντικό στρατηγικό πλήγμα» κατά της Μόσχας, προειδοποίησε για τις κινεζικές προσπάθειες επηρεασμού παραγόντων του δημοσίου βίου, αλλά παρενόχλησης της κινεζικής διασποράς, για το Ιράν, τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις αποτρέψαμε, με ισλαμιστικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις δεν ξεμπλέξαμε, κ.λπ.

Δημοσιότητα ελεγχόμενη. Μένουν τα κρυφά κρυμμένα, και όχι οι πολίτες στα χαμένα. Ποιος αμφισβητεί ότι το σκάνδαλο το τροφοδοτεί η περιφρούρηση, αλλά και ποιος δεν έχει αντιληφθεί ότι το «όλα στο φως» είναι «La grande Illusion»;

Ο Βρετανός δεν παίζει με τον γενικό. Είναι απλώς πρακτικός.

Τι δεν καταλαβαίνεις και στις σκιές νοικάρης μένεις;

Από την έντυπη έκδοση