Skip to main content

Η απόσχιση θα ενώσει την Ιρλανδία

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Με πολιτικό αδιέξοδο απειλούν τα εκλογικά αποτελέσματα τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η νίκη του κόμματος Σιν Φέιν θα ενισχύσει τις αποσχιστικές διαθέσεις και την επιθυμία για ένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία.

Το Βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) απέρριψε χθες την πρόταση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης καταμερισμού της εξουσίας αν δεν αναθεωρηθούν οι κανόνες που αφορούν τη μετά το Brexit εποχή, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις από το Λονδίνο και το Δουβλίνο να επιστρέψει τάχιστα στην κυβέρνηση.

Το Σιν Φέιν, πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), υποσκέλισε το DUP κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο. Είναι η πρώτη φορά που κόμμα το οποίο επιζητά την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει τις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Με βάση τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στην ελεγχόμενη από τη Βρετανία Βόρεια Ιρλανδία, εθνικιστές και ενωτικοί πρέπει να μοιράζονται την εξουσία.
Το ενωτικό DUP, που τάσσεται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δηλώσει πως δεν θα μετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα έως ότου η Βρετανία και η Ε.Ε. συμφωνήσουν να άρουν τους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίο επιβλήθηκαν μετά το Brexit.

Ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στη Βρετανία Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα δήλωσε χθες ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έπειτα από μια παύση εξαιτίας των πρόσφατων εκλογών, αλλά δεν θα αναθεωρήσει τη συμφωνία, η οποία είναι κεντρική για τους εμπορικούς κανόνες στη μετά Brexit εποχή.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούμε μια διεθνή συμφωνία, την οποία υπογράψαμε μόλις πριν από δύο χρόνια. Νομίζω ότι αυτό το κατανοείτε. Αλλά είναι επίσης σαφές στο μυαλό μας ότι οι μονομερείς ενέργειες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Επομένως θα πρέπει να βρούμε κοινά συμφωνηθείσες λύσεις», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.