Skip to main content

O Μάο, τα σπουργίτια και ο Covid

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η εκστρατεία του Πεκίνου για «μηδενική διασπορά του covid», φέρνει στο νου, ανάλογες μεγάλες «λαϊκές κινητοποιήσεις» στην Κίνα: Για έναν και μόνο στόχο, αλλά με τραγικά αποτελέσματα! Το 1958, για παράδειγμα, ο Μάο Τσετούνγκ ξεκίνησε την εκστρατεία  κατά των… σπουργιτιών, που λέγεται ότι έτρωγαν τους σπόρους και τις σοδιές στα χωράφια. Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι έκαναν ολημερίς εκκωφαντικό θόρυβο, κτυπώντας τύμπανα και ότι άλλο εύρισκαν, ενώ τα μικρά παιδιά κυνηγούσαν με σφεντόνες και πέτρες τα σπουργίτια, όπως γράφει στο βιβλίο του «Ο Μεγάλος Λιμός του Μάο», ο  Ολλανδός ιστορικός Φρανκ Ντικέτερ.

Η εκστρατεία κράτησε τρεις μέρες. Εκατομμύρια σπουργίτια εξοντώθηκαν. Όσο περισσότερα σπουργίτια σκότωνε κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ήρωας και πατριώτης ήταν. Υπάρχουν φωτογραφίες, που δείχνουν ολόκληρα φορτηγά, γεμάτα νεκρά πουλιά. «Μόνο στη Σανγκάη εξολοθρεύτηκαν 1.367.440 σπουργίτια. Για πολλά χρόνια δεν έβλεπες στην πόλη σπουργίτι ούτε για δείγμα», γράφει ο Ολλανδός ιστορικός. 

Μόνο που τα σπουργίτια έτρωγαν και τα έντομα, τα οποία έμειναν τώρα χωρίς «αντίπαλο». Ανεξέλεγκτα πλέον οι ακρίδες και τα κάθε λογής έντομα, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες –ειδικά στα σιτηρά. Αποτέλεσμα; Ο Μεγάλος Λιμός. Εκατομμύρια Κινέζοι πέθαναν από την πείνα!

Την ίδια χρονιά, το 1958 ο Μάο ξεκίνησε το «Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» : Η κυβέρνηση θα κινητοποιούσε τις μάζες για  μια ραγδαία ανάπτυξη στη βιομηχανία και τη γεωργία «με ποσότητα, ταχύτητα και χαμηλό προϋπολογισμό». Στο επίκεντρο βρέθηκε η χαλυβουργία. Πρακτικά, οι αγρότες έπρεπε να παράγουν…χάλυβα σε μικρούς φούρνους στην πίσω αυλή των σπιτιών τους, αντί να καλλιεργούν τα χωράφια. Τα νοικοκυριά παρέδωσαν τις κατσαρόλες, τα κουζινικά,ό,τι ήταν σιδερένιο, για να τα λιώσουν στις «υψικαμίνους» να γίνουν «χάλυβας» Στόχος; Η παραγωγή χάλυβα της Κίνας να ξεπεράσει την αντίστοιχη βρετανική σε 15 χρόνια. Για να φτάσει αυτόν τον υψηλό στόχο, ο Μάο δήλωσε ότι «κάθε Κινέζος είναι ένας χαλυβο-εργάτης». Αποτέλεσμα: άλλος ένας λιμός που σκότωσε πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Τις καμπάνιες του «Μεγάλου Τιμονιέρη» φαίνεται να ζήλεψαν σήμερα οι κινεζικές αρχές στη Σαγκάη και ξεκίνησαν την εκστρατεία του «μηδενικού covid»: Μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων, μπήκε ουσιαστικά σε καραντίνα. Drones περιπολούν συνεχώς για να εντοπίζουν παραβάτες της καραντίνας. Παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους, κατοικίδια ζώα που ανήκαν σε άτομα σε καραντίνα, εξοντώθηκαν. Και όλα αυτά χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ηδη, ανακοινώθηκαν οι τρεις πρώτοι νεκροί από covid στη Σαγκάη. Οι ειδικοί λένε μάλιστα ότι η αυστηρή τήρηση της στρατηγικής για «μηδενικό Covid» θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο κίνδυνος είναι «ίσως ακόμη μεγαλύτερος από τον πόλεμο στην Ουκρανία», λέει η Αλίθια Γκαρθία Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία-Ειρηνικό στη γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis. 

Ο Λου Τινγκ ,επικεφαλής οικονομολόγος στην ιαπωνική τράπεζα Nomura , εκφράζει φόβους ότι οι παγκόσμιες αγορές «ακόμα υποτιμούν» τον αντίκτυπο των lockdown στην Κίνα. Το Πεκίνο, από μεγάλος νικητής της κρίσης του Covid το 2020, κινδυνεύει σήμερα να εξελιχθεί στον μεγάλο ηττημένο.