Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ έχει μειωθεί ελάχιστα από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Πολλοί από αυτούς που κάνουν το ταξίδι παρά τις απειλές του Ιράν κατά της ναυτιλίας έχουν απενεργοποιήσει τις συσκευές παρακολούθησης AIS για να δυσκολέψουν την ανίχνευση. Αλλά μερικοί έχουν διατηρήσει τους πομπούς τους σε λειτουργία, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη σιγουριά ότι δεν θα δεχθούν επίθεση.
Σήμερα, τρία πλοία πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι με τους πομπούς τους ενεργούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του MarineTraffic. Τα πλοία εθεάθησαν να πλέουν κοντά το ένα στο άλλο και να ακολουθούν μια λιγότερο πολυσύχναστη διαδρομή πιο κοντά στις ιρανικές ακτές από το κανονικό.
Τα τρία πλοία είναι τα ινδικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοια υγρού πετρελαίου Pine Gas και Jag Vasant, και το κινεζικής ιδιοκτησίας χημικό δεξαμενόπλοιο Bright Gold.
Την περασμένη εβδομάδα, ένα πακιστανικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου ακολούθησε την ίδια πορεία κοντά στην ακτογραμμή του Ιράν, επίσης με ενεργοποιημένο τον ιχνηλάτη του.
Ο πρώην λοχαγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Μπράντλεϊ Μάρτιν, ο οποίος είναι ανώτερος ερευνητής στο αμερικανικό αμυντικό think tank Rand Corporation, μου λέει ότι αυτά τα πλοία μπορεί να ακολουθούν μια διαδρομή που έχει δώσει το Ιράν, παρέχοντας ένα ασφαλές πέρασμα εάν «έχουν τοποθετηθεί νάρκες οπουδήποτε στο Στενό».
Με πληροφορίες από BBC
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












