Τις δυνατότητες που προσφέρει η second hand αγορά χρησιμοποίησαν μέσα στο 2025 οι Έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να ανανεώσουν τους στόλους bulk carriers.
Οι λιγοστές ελεύθερες κλίνες στα ναυπηγεία της Ασίας, το υψηλό κόστος κατασκευής, και το ομιχλώδες τοπίο ως προς τα νέα πράσινα καύσιμα έφεραν τη second hand αγορά στο προσκήνιο με πωλήσεις bulk carriers μεγάλης ηλικίας και ταυτόχρονα επιλεγμένες αγορές νεότερων και eco πλοίων.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Xclusiv, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες προχωρούν σε έξυπνη αναδιάταξη στόλου.
Πωλούν σε καλές τιμές τα παλαιότερα πλοία κατηγοριών supramax και panamax και αγοράζουν νεότερο eco-tonnage, όπου τα θεμελιώδη μεγέθη είναι θετικότερα, διατηρώντας ισορροπημένο τον στόλο τους εν όψει ενός μεσοπρόθεσμα θετικού κύκλου.
Η Κίνα, από την άλλη, εξακολουθεί να οδηγεί τόσο τη ζήτηση για χωρητικότητα όσο και τις αγορές, ενώ η Ιαπωνία συνεχίζει πειθαρχημένα την αποεπένδυση σε μέσης ηλικίας πλοία, την ώρα που η ρευστότητα που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο στηρίζει αυτή τη συνεχιζόμενη αναδιαμόρφωση στόλων.
Στις αγορές, όπως αναφέρει η Xclusiv, η Κίνα ηγείται με 216 πλοία, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που καταγράφει στην αύξηση του στόλου στο ξηρό χύδην φορτίο.
Η Ελλάδα ακολουθεί με 126 πλοία, αριθμός που δείχνει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραμένουν εξαιρετικά ενεργοί, αλλά πολύ πιο επιλεκτικοί σε σχέση με τις πιο έντονες φάσεις αγορών προηγούμενων κύκλων.
Από την άλλη πλευρά, οι 168 αγοραπωλησίες, για τις οποίες δεν έγιναν γνωστές οι εταιρείες, «αντανακλούν» σε επενδύσεις από private equity, εμπορικούς οίκους και διάφορα ασιατικά επενδυτικά οχήματα που εισέρχονται πιο αθόρυβα στην αγορά – συνήθως χαρακτηριστικό ενός ώριμου κύκλου.
Τα 41 deals από το Βιετνάμ υπογραμμίζουν επίσης ότι η Νοτιοανατολική Ασία αποκτά σταδιακά πιο ουσιαστικό αποτύπωμα στην πλοιοκτησία.
Στο σκέλος των πωλήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή με 139 πωλήσεις, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με 114 και την Κίνα με 104.
Οι Ιάπωνες συνεχίζουν τη γνωστή, πειθαρχημένη στρατηγική ανανέωσης στόλου, αποεπενδύοντας από μεσαίας ηλικίας πλοία σε ελκυστικές τιμές.
Για τους Έλληνες, αντικατοπτρίζει μια ιδιαίτερα στοχευμένη αναδιάρθρωση του προφίλ του στόλου και όχι απλή επέκταση ή συρρίκνωση.
Η κατηγορία «υπόλοιπος κόσμος», με 331 πωληθέντα πλοία, υποδηλώνει επίσης πόσο εκτεταμένη είναι η διαδικασία ανακύκλωσης και αναδιάταξης του παγκόσμιου στόλου το 2025.
Τι πούλησαν και τι απέκτησαν οι Έλληνες εφοπλιστές
Εστιάζοντας στους Έλληνες πλοιοκτήτες, τα 126 πλοία που αποκτήθηκαν φέτος συγκεντρώνονται κυρίως στις κατηγορίες Handy, Ultramax και Kamsarmax.
Τα Handies προηγούνται με 42 μονάδες, ακολουθούμενα από 24 Kamsarmax και 20 Ultramax.
Τρεις κατηγορίες που από μόνες τους αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των αγορών.
Η κατανομή ηλικιών ενισχύει αυτή τη στόχευση: οι Έλληνες επικεντρώνονται έντονα σε πλοία 6 έως 15 ετών, όπου οι τιμές παραμένουν λογικές και η εμπορική ευελιξία επαρκής ώστε να στηρίξει μια πολυετή επενδυτική οπτική.
Εντυπωσιακές είναι επίσης οι επενδύσεις σε Ultramax και Kamsarmax ηλικίας 0-5 ετών, γεγονός που δείχνει ότι για ορισμένους ομίλους η μετάβαση σε eco-fleet παραμένει βασική στρατηγική προτεραιότητα.
Στο μέτωπο των πωλήσεων, τα 139 πλοία που διέθεσαν οι Έλληνες αποτελούνται κυρίως από Supramax (46) και Panamax (40).
Η εικόνα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το μοτίβο αγορών. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ρευστοποιούν παλαιότερα Supra και Panamax πλοία και τα αντικαθιστούν με νεότερο, μεγαλύτερο σε χωρητικότητα ή πιο αποδοτικό στα καύσιμα στόλο.
Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή, τα supras που πωλήθηκαν βρίσκονται κυρίως στην κατηγορία των 11-25 ετών, ενώ τα panamaxes βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην ηλικιακή κλίμακα από 16 έως 25 έτη.
Πρόκειται, σχολιάζει η Xclusiv, για μια ξεκάθαρη στρατηγική περιορισμού των πλοίων με αυξημένο OPEX.
Η αγορά
Οι εξελίξεις στη second hand αγορά εναρμονίζονται με τη γενικότερη εικόνα στα bulk carriers. Οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος παραμένουν ισχυρές, σχεδόν 7% πάνω από τις αρχές του έτους, και παρότι τα περιθώρια κέρδους των κινεζικών χαλυβουργείων μεταβάλλονται, η πολιτική του Πεκίνου, που δίνει προτεραιότητα στις υποδομές, εξακολουθεί να στηρίζει τη ζήτηση πρώτων υλών.
Το εμπόριο δημητριακών διατηρείται ανθεκτικό, ενώ τα τονομίλια ενισχύονται από τη γεωπολιτικά κατακερματισμένη εικόνα του παγκόσμιου εμπορίου.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












