Skip to main content

Ναυτιλία: Πρωταγωνιστούν οι «Greeks» στην πράσινη μετάβαση

Τι καταδεικνύουν τα στοιχεία της Intermodal για τον υπάρχοντα και τον υπό ναυπήγηση στόλο

Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στη ναυτιλία – και η ελληνική πλοιοκτησία δείχνει έτοιμη να ανταποκριθεί.

Με 8% του στόλου ήδη συμβατό με εναλλακτικά καύσιμα και πάνω από το ήμισυ των υπό παραγγελία πλοίων να ενσωματώνει πράσινες τεχνολογίες, οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν στρατηγικά σε πλοία εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογίες μείωσης ρύπων.

Σύμφωνα με ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal, μέχρι τον Ιούλιο του 2025, 324 ελληνόκτητα πλοία, συνολικής χωρητικότητας 33,8 εκατ. dwt, είναι ήδη ικανά να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, αποτελώντας το 8% του στόλου σε όρους χωρητικότητας.

Η συντριπτική πλειονότητα (80%) είναι LNG capable ή LNG ready, ενώ αρχίζει να αυξάνεται και η παρουσία πλοίων με δυνατότητα καύσης μεθανόλης, αμμωνίας ή LPG.

Η δυναμική αυτή φαίνεται ακόμη πιο καθαρά στο ελληνικό orderbook, το οποίο αριθμεί 642 πλοία συνολικής χωρητικότητας 58,2 εκατ. dwt.

Πάνω από το 50% αυτής της χωρητικότητας αφορά πλοία σχεδιασμένα για χρήση εναλλακτικών καυσίμων, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική δέσμευση των Ελλήνων πλοιοκτητών στις νέες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Σημειωτέον, σχεδόν το 70% των πράσινων παραγγελιών αφορά LNG capable μονάδες, ενώ ταυτόχρονα το 56% του συνολικού ελληνικού orderbook αφορά πλοία με εγκατεστημένα scrubbers.

Η στρατηγική αυτή επιλογή, σύμφωνα με τους αναλυτές, επιτρέπει ευελιξία ως προς τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ταυτόχρονα διατηρεί ανταγωνιστικότητα, αξιοποιώντας φθηνότερα καύσιμα, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες του IMO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παγκόσμια εικόνα

Σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2025, 2.455 πλοία παγκοσμίως (132,7 εκατ. dwt) είναι σχεδιασμένα για χρήση εναλλακτικών καυσίμων, αντιπροσωπεύοντας το 5,4% του παγκόσμιου στόλου, έναντι 4,5% το 2024.

Το LNG κυριαρχεί, αντιστοιχώντας στο 80% αυτών των πλοίων, ενώ ακολουθούν η μεθανόλη, η αμμωνία και ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης.

Το orderbook αντανακλά ξεκάθαρα τη στροφή: 41% των υπό ναυπήγηση πλοίων (1.924 συνολικά) είναι εναλλακτικών καυσίμων.

Στα containerships, το ποσοστό φτάνει το 73%, στα tankers το 35% και στα bulk carriers το 20%.

Παράλληλα, η χρήση scrubbers συνεχίζει να επεκτείνεται. Παγκοσμίως, 6.532 πλοία (763,7
εκατ. dwt) είναι εξοπλισμένα με scrubbers – ποσοστό 31% του στόλου, από 29% πέρυσι και λιγότερο από 1% πριν από το 2019.

Στην Ελλάδα, 36% του στόλου έχει ήδη scrubbers, προσφέροντας ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ειδικά υπό το πρίσμα των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων.

Οι νέες παραγγελίες

Η αυξημένη ζήτηση για πράσινα πλοία αποτυπώνεται και στην έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Banchero Costa για τις νέες παραγγελίες νεότευκτων πλοίων.

Η Chartworld Shipping Corp., ελληνικών συμφερόντων, παρήγγειλε τέσσερα containerships, χωρητικότητας 3.100 TEUs, από το ναυπηγείο New Dayang, με παραδόσεις το 2028 και κόστος 42 εκατ. δολ. ανά πλοίο.

Παράλληλα, παραγγελίες για πλοία dual-fuel με μεθανόλη καταγράφονται στους τομείς του χύδην ξηρού φορτίου και των tankers, με παραδείγματα νέων ναυπηγήσεων από τη Fujian GuoHang Ocean και την Eastern Pacific Shipping αντίστοιχα.

Καθώς η ναυτιλία ευθύνεται για περίπου 2% των παγκόσμιων εκπομπών, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι ο ρόλος της στην επίτευξη των στόχων του IMO για το 2030 και το 2050 είναι κρίσιμος.

Η δυναμική αυτή αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενης ρυθμιστικής πίεσης.

Από τις αρχές του 2025, τέθηκε σε εφαρμογή σειρά διεθνών κανονισμών -FuelEU Maritime Regulation, φάση 3 του IMO EEDI και η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ- που στοχεύει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της ναυτιλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αναδεικνύονται όχι μόνο σε ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας, αλλά και σε καταλύτες για μια βιώσιμη ναυτιλιακή οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) είχε τονίσει ότι «η ποιοτική υπεροχή της ναυτιλίας των Ελλήνων αποτυπώνεται στις επενδύσεις, τόσο σε νέα πλοία όσο και σε νέες τεχνολογίες.

Ο στόλος μας πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση τουκλάδου μας».