© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η συνεχιζόμενη κρίση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τη βύθιση των δύο ελληνόκτητων πλοίων στα ανοιχτά της Υεμένης, ενδέχεται να αλλάζει ξανά τον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, εκτοξεύοντας στα ύψη κόστη και χρόνους.
Ήδη πολλές εταιρείες, κυρίως στον τομέα των Liners, μετρούν επί χάρτου τις επιλογές τους, αναμένοντας παράλληλα και τους Χούθι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους όσον αφορά το ενδεχόμενο συνέχισης των επιθέσεων, αλλά και την επανατοποθέτηση των διεθνών ναυτικών αρμάδων στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, μια αλλαγή των δρομολογίων γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προϋποθέτει πολλές φορές αλλαγή σε συμβόλαια και ρήτρες.
Ήδη τα περισσότερα εμπορικά πλοία και κυρίως τα containership αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται γύρω από την Αφρική – μια παράκαμψη που προσθέτει έως και δύο εβδομάδες στα δρομολόγια.
Η επίπτωση στο κόστος είναι δραματική: οι τιμές καυσίμων στο Κέιπ Τάουν έχουν εκτοξευθεί στα 644 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σε επίπεδα 30% υψηλότερα από αυτά που ήταν πριν από την κρίση.
Η συμφόρηση σε εναλλακτικούς λιμένες όπως το Ντέρμπαν (Νότια Αφρική) και το Σοχάρ (Ομάν) επιβαρύνει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού, δημιουργώντας καθυστερήσεις, αυξημένα τέλη λιμένος και ανατροπές στα προγράμματα παραδόσεων.
Τα ναύλα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από το Μπαγκλαντές προς την Ευρώπη και την Αμερική έχουν ήδη αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40%, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες επέβαλαν προσαυξήσεις επικαλούμενες αναδρομολόγηση λόγω των επιθέσεων των Χούθι.
Οι χρεώσεις ενδέχεται να αυξηθούν επιπλέον κατά 20%-25% λόγω των επιπτώσεων των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη διαδρομή.
Παράλληλα, τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου για τα πλοία που επιλέγουν να διαπλεύσουν την Ερυθρά Θάλασσα ξεπερνούν πλέον κατά μέσο όρο το 1 εκατομμύριο δολάρια ανά ταξίδι, ασκώντας ισχυρή πίεση στα κόστη.
Σύμφωνα με τον Marcus Baker, επικεφαλής του τομέα ναυτιλίας και εμπορευμάτων της Marsh McLennan -του μεγαλύτερου ασφαλιστικού μεσίτη παγκοσμίως-, τα ασφάλιστρα για πολεμικούς κινδύνους στην περιοχή αυξήθηκαν έως και στο 1% της αξίας του πλοίου. Πρόκειται για τριπλασιασμό από τα επίπεδα του 0,3%-0,4% που ίσχυαν πριν από την επίθεση της Κυριακής.
Αυτό σημαίνει ότι για ένα πλοίο αξίας 100 εκατ. δολαρίων, το κόστος ασφάλισης έχει εκτοξευθεί από περίπου 300.000 σε 1 εκατ. δολάρια ανά ταξίδι, γεγονός που καθιστά τη διέλευση από τον ζωτικό θαλάσσιο διάδρομο ιδιαίτερα δαπανηρή και επικίνδυνη.
Σκληρό πλήγμα δέχεται και η Αίγυπτος όπου η Διώρυγα του Σουέζ, που κάποτε απέφερε πάνω από 9,4 δισ. δολάρια ετησίως, καταγράφει πτώση στις ημερήσιες διελεύσεις σε σύγκριση με το 2023.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Jefferies, οι συνολικές διελεύσεις στη Διώρυγα του Σουέζ το πρώτο εξάμηνο του 2025 είναι μειωμένες κατά 55% σε σύγκριση με το 2023. Οι αριθμοί κρύβουν μια ακόμη πιο οξεία κατάρρευση εκεί που πονάει περισσότερο: οι διελεύσεις των containerships έχουν πέσει κατά 90%, των LNG carriers κατά 80% και των LPG carriers κατά 72%.
Για τις μικρότερες ναυτιλιακές εταιρείες, το κόστος αυτών των εξελίξεων αγγίζει τα όρια της επιβίωσης. Ωστόσο, για τις εταιρείες που διαθέτουν σύγχρονους στόλους, συμβολαιοποιημένα έσοδα και στρατηγική πρόβλεψη, η κρίση αυτή αποδεικνύεται… ευκαιρία.
Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο «Magic Seas» βυθίστηκε έπειτα από επίθεση με ρουκετοβόλα, πυρά και ναυτικά drones, ενώ το «Eternity C» επλήγη με θαλάσσια UAV και εκρηκτικά από ταχύπλοα και τελικά βυθίστηκε, αφήνοντας πίσω του νεκρούς, αγνοούμενους και καταγγελίες για περισυλλογή ναυτικών από τους Χούθι.
Η αξία του «Magic Seas», σύμφωνα με τους ναυτασφαλιστές του Λονδίνου, εκτιμάται κοντά στα 40 εκατ. δολάρια, ενώ το πλοίο ήταν ασφαλισμένος για war risk.
«Πέντε ώρες κόλασης επάνω στο Eternity C»
Στο μεταξύ, μαρτυρίες-σοκ για το σφυροκόπημα του ελληνικών συμφερόντων πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα περιέγραψε στη «Ν» πηγή από την ομάδα ασφαλείας του πλοίου «Eternity C».
Έως σήμερα, 11 μέλη του πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων πλοίου παραμένουν αγνοούμενα, ενώ σύμφωνα με πηγές ναυτικής ασφάλειας τουλάχιστον έξι από τους αγνοούμενους έχουν περισυλλεχθεί από τους Χούθι, ενώ η τύχη των υπολοίπων πέντε παραμένει άγνωστη.
Η συγκεκριμένη πηγή, μιλώντας στη «Ν», περιέγραψε μια συγκλονιστική μάχη για επιβίωση.
Όπως δήλωσε, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια μέσω σήματος «Mayday», το «Eternity C» δεχόταν πυρά για πέντε συνεχόμενες ώρες.
«Το πλήρωμα βρισκόταν εγκλωβισμένο. Οι φρουροί ασφαλείας χρησιμοποίησαν πάνω από 800 σφαίρες προσπαθώντας να αποκρούσουν την επίθεση», ανέφερε ο ίδιος. Ο ίδιος τόνισε εξάλλου ότι «ενώ είχε ήδη βυθιστεί του Magic Seas, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο επαγρύπνησης από τις διεθνείς δυνάμεις στην περιοχή».
Χθες, διασώθηκαν τέσσερις ναυτικοί μεταξύ των οποίων και 49χρονος Έλληνας που συμμετείχε στην τριμελή ομάδα περιφρούρησης του πλοίου. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται πλέον σε δέκα.
Μεταξύ των διασωθέντων περιλαμβάνονται οκτώ Φιλιππινέζοι, ένας Ινδός που ανήκει στην ομάδα περιφρούρησης του πλοίου και ο Έλληνας φρουρός ασφαλείας.
Από το 25μελες πλήρωμα έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση τέσσερις ναυτικοί -τρεις Φιλιππινέζοι και ένας Ρώσος.
Διεθνής κατακραυγή για τις επιθέσεις
Με μια σπάνιας έντασης κοινή δήλωση, κορυφαίοι διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί καταδίκασαν τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση υπέρ της προστασίας των ναυτικών και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), η διεθνής ναυτιλιακή ένωση BIMCO (Baltic and International Maritime Council), οι Ευρωπαίοι Εφοπλιστές (ECSA), η Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου INTERCARGO και η Διεθνής Ένωση Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων INTERTANKO, σε κοινή τους ανακοίνωση, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις κατά των δύο εμπορικών πλοίων στην περιοχή – μία από τις οποίες οδήγησε στη βύθιση πλοίου και στον θάνατο μελών του πληρώματος.
«Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ανάλγητη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας πως οι ναυτικοί που επλήγησαν εκτελούσαν ειρηνικά το έργο τους, μεταφέροντας κρίσιμα αγαθά, τρόφιμα και ενέργεια που στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που οι Χούθι επιτέθηκαν σε εμπορικό πλοίο ήταν τον Δεκέμβριο του 2024, ταυτόχρονα με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.