Skip to main content

Κενό νόμου για τις ληγμένες ναυτικές φωτοβολίδες

Επιστολή της ΕΕΝΜΑ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Ζήτημα με σοβαρές περιβαλλοντικές προεκτάσεις για τις «ληγμένες» ναυτικές φωτοβολίδες έθεσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).

Η ΕΕΝΜΑ από 07/03/2024 με επιστολή της, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Χαράλαμπος Σημαντώνης, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για τα
θέματα αυτά, τοποθετήθηκε και ανέδειξε το θέμα της διαχείρισης των αποχαρακτηρισμένων ειδών πυροτεχνίας, που βάσει των κανονισμών safety διαθέτουν τα πλοία.

Κίνδυνος για την υγεία η παράνομη χρήση και διάθεση ληξιπρόθεσμων και λοιπών αποχαρακτηρισμένων πυροτεχνικών ειδών

Αναλυτικότερα, υπογράμμισε τον μεγάλο κίνδυνο που συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία αλλά και ασφάλεια που προκύπτει από την παράνομη χρήση και διάθεση ληξιπρόθεσμων και λοιπών αποχαρακτηρισμένων πυροτεχνικών ειδών.

Έλλειψη νομοθετικού πλαισίου

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, σημειώνει η ΕΕΝΜΑ, αναφύεται από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την πλήρη ιχνηλασιμότητά τους ως προς το τέλος του κύκλου ζωής τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω και κατ’ επέκταση της μη σύννομης διαχείρισης των προϊόντων αυτών, είναι η παράνομη διακίνηση και χρήση τους, καθώς και η ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στη θάλασσα, αλλά και σε δομές διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Ελλιπές το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο

Η ΕΕΝΜΑ υπογραμμίζει ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και χρειάζεται να ρυθμιστεί στο σύνολό του (κύκλος παραγωγής, αποθήκευσης, πώλησης, χρήσης ειδών πυροτεχνίας, απόσυρση, ασφαλής τελική διαχείριση).

Προτείνει λοιπόν στον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη τη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη νομοθετική ρύθμιση του σημαντικού αυτού ζητήματος (με εξουσιοδοτική διάταξη άρθρου σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο), προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο
της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των ειδών πυροτεχνίας, ώστε να εκλείψουν οι πολύ σοβαροί κίνδυνοι που προκαλούνται αλλά και εγκυμονούνται για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η επιστολή

Στην επιστολή του, από 7/3/2024, ο κ. Σημαντώνης αφού συγχαίρει τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζει: «Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα θέμα που απασχολεί, μεταξύ άλλων, μέλη της
Ένωσής μας, αυτό της διαχείρισης αποχαρακτηρισμένων ειδών πυροτεχνίας και τον μεγάλο κίνδυνο που συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια και προέρχεται από την παράνομη χρήση και διάθεση ληξιπρόθεσμων και λοιπών αποχαρακτηρισμένων πυροτεχνικών ειδών.

Το παραπάνω πρόβλημα αναφύεται από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την πλήρη ιχνηλασιμότητά τους ως προς το τέλος του κύκλου ζωής τους».

Σύμφωνα με τον κ. Σημαντώνη: «Αποτέλεσμα των παραπάνω και κατ’ επέκταση της μη σύννομης διαχείρισης των προϊόντων αυτών, είναι η παράνομη διακίνηση και
χρήση τους, καθώς και η ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στη θάλασσα, αλλά και σε δομές διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και χρειάζεται να ρυθμιστεί στο σύνολό του (κύκλος παραγωγής, αποθήκευσης, πώλησης, χρήσης ειδών πυροτεχνίας, απόσυρση, ασφαλής τελική
διαχείριση)».

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ τονίζει: «Έτσι λοιπόν, κ. υπουργέ, σας προτείνουμε τη λήψη από μέρους σας όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη νομοθετική ρύθμιση του σημαντικού αυτού ζητήματος (με εξουσιοδοτική διάταξη άρθρου σε
υπό διαβούλευση νομοσχέδιο), προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των ειδών πυροτεχνίας, ώστε να εκλείψουν οι πολύ σοβαροί κίνδυνοι που προκαλούνται αλλά και εγκυμονούνται για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».