Skip to main content

Ναυπηγεία: Η υψηλή ζήτηση μεγαλώνει τους χρόνους παράδοσης

Φωτ. Shutterstock

«Μάχη» για slots εν μέσω υψηλής ζήτησης - Με ορίζοντα τα τέλη του 2027 και το 2028 οι χρόνοι παράδοσης στα ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας

Προς το τέλος του 2027 και το 2028 προσδιορίζονται πλέον οι χρόνοι παράδοσης των νεότευκτων πλοίων από τα κορυφαία ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας, σε μία περίοδο ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης από τους εφοπλιστές.

«Η αγορά κατασκευής πλοίων είναι καυτή, οι πλοιοκτήτες κυνηγούν όσες θέσεις ναυπήγησης (slots) προσφέρουν πιο γρήγορο χρόνο παράδοσης και οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία» επισημαίνει στη «Ν» ο ναυλομεσιτικός οίκος BRS Shipbrokers.

Τα αιτήματα ναυπήγησης tankers, bulk carriers και gas carriers πληθαίνουν στα ναυπηγεία της Κίνας, ενώ από την άλλη πλευρά οι Κορεάτες δίνουν προτεραιότητα σε υγραεριοφόρα πλοία, τα οποία και κοστίζουν περισσότερο, περιορίζοντας το ενδιαφέρον τους για τους συμβατικότερους τύπους τονάζ.

Οι χρόνοι στην Κίνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η BRS Shipbrokers για λογαριασμό της «Ν», στα πρώτης τάξεως («Tier I») ναυπηγεία της Κίνας, όπως τα Nacks, Dacks, Qingdao Beihai, Shanghai Waigaiqiao (SWS) κλπ, η πλειοψηφία των slots αφορά χρόνους παράδοσης που εκτείνονται στο 2028. «Ορισμένα ναυπηγεία έχουν ακόμη κάποια slots με ορίζοντα το 2027, όπως η COSCO Shipping Heavy Industry (CHI), αλλά δεν είναι πρόθυμα να τα πουλήσουν, επιδιώκοντας άλλα προτιμητέα projects» συμπληρώνουν οι αναλυτές.

Την ίδια ώρα, αρκετά δεύτερης και τρίτης κλάσης ναυπηγεία («Tier II – Tier III») προσφέρουν ακόμη ορισμένα slots για παραδόσεις εντός του 2027 ή ακόμη και για το δεύτερο μισό του 2026. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ναυπηγείο Hengli Heavy Industries. «Οι πλοιοκτήτες κυνηγούν αυτά τα slots και πιθανότατα θα καλυφθούν πολύ γρήγορα» αναφέρει η BRS.

Όσο για τους τύπους πλοίων που εμπλέκονται στις συζητήσεις μεταξύ πλοιοκτητών και κινεζικών ναυπηγείων, όπως ειπώθηκε, τα αιτήματα αφορούν κυρίως δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και υγραεριοφόρα, ενώ στον αντίποδα, σχετικά υποτονικός είναι ο ρυθμός υλοποίησης projects για βαπόρια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Υπενθυμίζεται ότι στο ράλι της αγοράς, στη διάρκεια της πανδημίας, οι γιάρδες γέμισαν από παραγγελίες για containerships. Την τελευταία διετία, όμως, η δραστηριότητα στην αγορά έχει διορθώσει.

«Η γενική τάση στην Κίνα είναι παραδόσεις εντός του 2028 και αυτό αντανακλάται στους περισσότερους κλάδους σήμερα. Τα λίγα slots με ορίζοντα το 2027 προσφέρονται στην αγορά σε premium, καθώς τα βιβλία παραγγελιών γεμίζουν και ορισμένοι που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή ίσως μείνουν πίσω» επισημαίνουν οι αναλυτές της BRS Shipbrokers.

Τι προσφέρουν οι Κορεάτες

Στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία, οι πρόσφατες μαζικές παραγγελίες πλοίων μεταφοράς LNG από το Κατάρ έχουν διευρύνει το γενικό «παράθυρο» παραδόσεων για μεγαλύτερου μεγέθους πλοία στο τέλος του 2027 ή ακόμη και στο 2028 σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα ναυπηγεία της χώρας «θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας, όπως τα LNG carriers, τα VLECs (μεγάλα πλοία μεταφοράς αιθανίου) και τα VLACs (μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας), έχοντας κατορθώσει να εξασφαλίσουν έναν υγιή αριθμό παραγγελιών σε αυτές τις κατηγορίες από την έναρξη του έτους» τονίζει η BRS.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, το Hyundai Samho κέρδισε μία παραγγελία για τέσσερα LNG carriers, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων, κάθε ένα από τα οποία κόστισε περίπου 270 εκατ. δολάρια, τιμή ρεκόρ, με παράδοση έως τον Ιανουάριο του 2028.

Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον των Νοτιοκορεατών για τα συμβατικά tankers και bulk carriers είναι σχετικά ήπιο, κι εάν εμφανιστούν κάποια slots με πιο γρήγορους χρόνους παράδοσης, τότε καλύπτονται κυρίως από gas carriers. Πάντως, όπως αναφέρει η BRS, σε περίπτωση που καταγραφεί ζήτηση για product tankers μεσαίου μεγέθους και containerships, τότε μπορούν να βρεθούν κάποια slots για το 2026, μόνο, όμως, σε περίπτωση που τα πλοία θα έχουν συμβατικές μηχανές και όχι διπλού καυσίμου.

«Παρότι οι τιμές είναι υψηλές και οι παραδόσεις αρκετά μακριά, η όρεξη των πλοιοκτητών παραμένει ισχυρή. Συνεπώς είναι απίθανο να δούμε πιο άμεσες ημερομηνίες παράδοσης να προσφέρονται στο κοντινό μέλλον» καταλήγει η BRS Shipbrokers.