Skip to main content

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Σε κεντρικό σημείο του Κόλπου Άντεν η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» του ΠΝ

(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Η «Ύδρα» έβαλε με το πυροβόλο της κατά δύο UAVs.

Σε μεγάλη απόσταση αλλά εντός του βεληνεκούς των πυροβόλων και τα δυο drones (UAVs) που απείλησαν την «Ύδρα» αλλά και το εμπορικό πλοίο που συνόδευε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν».

Στην πρώτη εμπλοκή που είχε σήμερα η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έβαλε κατά δυο μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ βρισκόταν σε καθήκοντα προστασίας ενός εμπορικού πλοίου, με το κύριο πυροβόλο των 5 ιντσών.

Τα δύο ΜΕΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκαν σε σχετικά κεντρικό σημείο του Κόλπου του Άντεν και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τη φρεγάτα και το εμπορικό πλοίο, το οποίο είναι το κοντέινερ «Gina» ιταλικών συμφερόντων με σημαία του Παναμά.

Επιπλέον, αρμόδιες πηγές της «Ν», υπογράμμισαν ότι η φρεγάτα δεν χρησιμοποίησε τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που διαθέτει λόγω του μεγάλους κόστους τους και της πιθανής μικρής επικινδυνότητας των παραπάνω ΜΕΑ.

Ο κυβερνήτης κάθε φορά εκτιμά την απειλή και ανάλογα χρησιμοποιεί το καταλληλότερο οπλικό σύστημα για την εξουδετέρωση του στόχου.

Σε εμπορική ορολογία αυτό σημαίνει ότι κάνει εκτίμηση κόστους – οφέλους και ανάλογα πράττει. Σημειώνεται δε ότι σε περίπτωση που προσέγγιζαν τη φρεγάτα, το πλοίο διαθέτει και το σύστημα Phalanx, το οποίο παρέχει εγγύς προστασίας (έως 5 χλμ) και θα μπορούσε με αυτό να καταστρέψει τα ΜΕΑ.

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυρά κατά UAVs στον Κόλπο του Άντεν

«Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έκανε αναφορά στη φρεγάτα «Ύδρα», από την 12 Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται.

«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας Ύδρα. Νοιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου».

Η επίσημη ανακοίνωση

Όπως διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το στρατηγείο της επιχείρησης στη Λάρισα, το περιστατικό σημειώθηκε «μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί)». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι αποστολή της επιχείρησης είναι η προστασία της ναυτιλίας έναντι επιθέσεων από θάλασσας και αέρος.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οποιαδήποτε απόκριση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μίας επίθεσης και θα είναι ανάλογη και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

GREEK FRIGATE HYDRA repelled 2 UAVs (13 Mar 24)