Skip to main content

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυρά κατά UAVs στον Κόλπο του Άντεν

(SOCIAL MEDIA ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ/EUROKINISSI)

Πρώτη εμπλοκή στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες»

Η φρεγάτα «Ύδρα» που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν.

Πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή της στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», ενώ όπως έγινε γνωστό, η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την πορεία της.

(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα «πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η φρεγάτα Ύδρα στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν». Κατά τις ίδιες πηγές, «η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Όπως διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το στρατηγείο της επιχείρησης στη Λάρισα, το περιστατικό σημειώθηκε «μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί)». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι αποστολή της επιχείρησης είναι η προστασία της ναυτιλίας έναντι επιθέσεων από θάλασσας και αέρος. Επισημαίνεται ακόμη ότι οποιαδήποτε απόκριση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μίας επίθεσης και θα είναι ανάλογη και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. «Είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση» δήλωσε.

Η φρεγάτα «Ύδρα» είχε αποπλεύσει στις 26 Φεβρουαρίου από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας προκειμένου να πάρει μέρος στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Στόχος της αποστολής είναι η προστασία εμπορικών πλοίων, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού όπου απευθυνόμενος στο πλήρωμα δήλωσε: «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και σας το επαναλαμβάνω ότι η πατρίδα σας έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει όμως να σας πω ότι είσαστε εδώ και το ξέρετε για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία».

naftemporiki.gr