Skip to main content

Rubymar: Το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε από επίθεση των Χούθι

Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Το περιστατικό επιβεβαιώνει στη «Ν» ο CEO της ναυτιλιακής Blue Fleet Group, Roy Khoury

Το εμπορικό πλοίο Rubymar το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αφού στοχοθετήθηκε από τους αντάρτες Χούθι στις 18 Φεβρουαρίου, βυθίστηκε, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωση της, η αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα, κυβέρνηση της Υεμένης.

Με δήλωσή του στη «Ν» ο CEO της ναυτιλιακής Blue Fleet Group, Roy Khoury, επιβεβαίωσε ότι το Rubymar βυθίστηκε. Αυτή είναι η πρώτη βύθιση πλοίου, από την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στα μέσα Νοεμβρίου. Η Blue Fleet Group με γραφεία στην Ελλάδα και το Λίβανο είναι ο operator του πλοίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κhoury, το φορτίο του πλοίου, 22.000 τόνοι λίπασμα, βυθίστηκε μαζί με αυτό.

Στην τελευταία ενημέρωση πριν από περίπου 10 ημέρες, η ναυτιλιακή ανέφερε ότι το πλοίο επέπλεε και βρισκόταν εν αναμονή άφιξης ρυμουλκού για να το δέσει στο Τζιμπουτί, κάτι που όπως αποδείχτηκε, κατέστη αδύνατο.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε στα social media το περασμένο Σάββατο ότι η ζημιά στο πλοίο δημιούργησε πετρελαιοκηλίδα μήκους 18 μιλίων.

«Ο ένας πύραυλος χτύπησε στο κατάστρωμα και ο δεύτερος στο πλάι του πλοίου μεταξύ του αμπαριού ν. 5 και του μηχανοστασίου, με αποτέλεσμα το πλοίο να γείρει και να μπορεί πλέον να βυθιστεί» ανέφερε στη πρώτη ενημέρωση προς τη «Ν» η Blue Fleet Group, μετά το χτύπημα των Χούθι το βράδυ της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρωμα εγκατέλειψε το βαπόρι τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου.