Skip to main content

Χρ. Στυλιανίδης: Δουλεύουμε συστηματικά για να προωθήσουμε όσο πιο ψηλά την ελληνική ναυτοσύνη

«Να είναι πρωταγωνίστρια. Να ανοίγει δρόμους»

Η δραστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και  ειδικά το νηολόγιο, αλλά και η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική πράσινη ναυτιλία, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας, τόνισε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στην Eτήσια Tακτική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Αναφορικά με τη ναυτική εκπαίδευση είπε ότι η ναυτιλία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας βασίζεται στον άνθρωπο και στη ναυτιλιακή τεχνογνωσία, υπογραμμίζοντας ότι στους βασικούς στόχους του υπουργείου «παραμένει η προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα οι οποίοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με  δεξιότητες για να συνεχίσουμε να κρατάμε την ελληνική ναυτιλία ψηλά».

Πρόσθεσε ότι ο στόχος δεν είναι εύκολος υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος για το θέμα  παραμένει ανοιχτός με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις.

Αναφερόμενος στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών του Υπουργείου ναυτιλίας είπε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί  το e-νηολόγιο και υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με άλλους φορείς.
Για τη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία δήλωσε ότι ο στόχος αυτός ταυτίζεται με τις προτεραιότητες του ΙΜΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό κουβεντιάσαμε  σήμερα και με το Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ  πως η Ελλάδα, ίσως και με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος, θα γίνει η γέφυρα για να συνδέσει τον ΙΜΟ με την ΕΕ». τόνισε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην ασφάλεια των λιμανιών τονίζοντας ότι κυρίαρχος πάντα γνώμονας, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για την  συνεισφορά του ελληνικού εφοπλισμού στην παγκόσμια ναυτιλία ενώ συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα του IMO κ. Αρσένιο Ντομίνγκεζ για την εκλογή του. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού για την εξαιρετική συνεργασία, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως Υπουργός, έθεσα ως βασική, ύψιστη προτεραιότητα, τη στενή και παραγωγική συνεργασία του Υπουργείου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών».

Τόνισε επίσης ότι κοινό μας στόχος, είναι να προωθήσουμε όσο πιο ψηλά την ελληνική ναυτοσύνη, όσο μπορούμε πιο ψηλά την σημαία της ελληνικής ναυτιλίας.