Skip to main content

Gemma Arias-Vasquez στη «Ν»: Το Γιβραλτάρ ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής

Οι «Στήλες του Ηρακλή» έχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο

Ραγδαία ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα, σημειώνει το ναυτιλιακό κέντρο του Γιβραλτάρ. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή της στη «Ν» η υπουργός Ναυτιλίας του Γιβραλτάρ, Gemma Arias-Vasquez, οι λεγόμενες από τα αρχαία χρόνια «Στήλες του Ηρακλή» έχουν δημιουργήσει ένα ναυτιλιακό κέντρο, που ανταποκρίνεται με επιτυχία σε όλες τις προκλήσεις της εποχής μας.

Οι προοπτικές της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας θα αναλυθούν στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Ημέρα Ναυτιλίας του Γιβραλτάρ, που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία στο Γιβραλτάρ, και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη τη βιομηχανία και τις ανάγκες των δυνητικών χρηστών του λιμανιού» επισημαίνει χαρακτηριστικά στη «Ν» η κ. Gemma Arias Vasquez.

Τι είναι η Ημέρα Ναυτιλίας του Γιβραλτάρ και γιατί διοργανώνεται φέτος στην Ελλάδα;

«Η Ημέρα Ναυτιλίας του Γιβραλτάρ είναι μια πρωτοβουλία με την οποία φέρνουμε τη βιομηχανία από το Γιβραλτάρ σε άλλες αγορές για να αναλύσουμε το τι συμβαίνει στο Γιβραλτάρ. Έχουμε διοργανώσει πολλές Ημέρες Ναυτιλίας στο Λονδίνο, όπου εξηγούμε τα οφέλη του Γιβραλτάρ σε κοινό με έδρα το Λονδίνο, αλλά τώρα αισθανθήκαμε ότι ήταν καιρός να επεκτείνουμε την ιδέα και σε άλλες αγορές.

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία στο Γιβραλτάρ και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, ακούγοντας τη βιομηχανία και τις ανάγκες των δυνητικών χρηστών του λιμανιού».

Ποιες λύσεις προσφέρονται για την εκπαίδευση των ναυτικών εν όψει των σημαντικών αναγκών που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια;

«Η εκπαίδευση των ναυτικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας στη ναυτιλία λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες απαιτήσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο.

Στο Πανεπιστήμιο του Γιβραλτάρ και στη Ναυτική μας Ακαδημία χρησιμοποιούμε προσομοιωτές, εικονική πραγματικότητα και επαυξημένη πραγματικότητα για συναρπαστικές εκπαιδευτικές εμπειρίες. Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν ρεαλιστικά σενάρια για πρακτική μάθηση χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με καταστάσεις της πραγματικής ζωής.

Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες, δίνουμε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ηγεσία, η επικοινωνία και η ομαδική εργασία, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση επί των πλοίων, αλλά και στην ξηρά».

Στο νηολόγιο της χώρας σας είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 200 εμπορικά πλοία, με συνολική χωρητικότητα που υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο GT, καθώς και 900 σκάφη αναψυχής. Τι το καθιστά ελκυστικό;

«Στο Γιβραλτάρ προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε το οικοσύστημα εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι πλοιοκτήτες και εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαφοροποιηθούμε περαιτέρω.

Γνωρίζουμε ότι λειτουργούμε σε δικαιοδοσία Red Ensign και εργαζόμαστε συνεχώς για να δούμε τι πιστεύει ο κλάδος ότι θα μας ακόμα πιο ελκυστικούς. Διασφαλίζουμε ότι όλοι οι βασικοί παράγοντες της αγοράς έχουν πρόσβαση καθώς και ότι υπάρχει απρόσκοπτη ολοκλήρωση και επαφή μεταξύ της Ναυτιλιακής Αρχής, του Λιμένα και του υπουργείου ώστε να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι στην ανταπόκρισή μας. Έχουμε επίσης βελτιώσει το επίπεδο κατάρτισης που προσφέρουμε και έχουμε εξορθολογήσει τα τέλη μας».

Ποιες διευκολύνσεις μπορούν να παρασχεθούν σε ναυτιλιακές εταιρείες στον τραπεζικό και ναυτιλιακό τομέα κατά την ίδρυση εταιρείας στο Γιβραλτάρ;

«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συνδέσμους δανεισμού μέσω πολλών διαφορετικών μεθόδων. Το Γιβραλτάρ χρησιμοποιεί ένα νομικό σύστημα κοινού δικαίου, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε το ίδιο σύστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε ευκαιρίες χρηματοδότησης στις αγορές του Η.Β. Το Γιβραλτάρ έχει επίσης χαμηλή φορολογία, με ισχυρό τομέα εταιρικής διαχείρισης που συνηθίζει να εργάζεται σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η δημιουργία μιας εταιρείας στο Γιβραλτάρ είναι γρήγορη και εύκολη».

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το σχέδιο;

«Ναι, το Γιβραλτάρ εξετάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για επενδύσεις στις υποδομές του λιμανιού, για την παροχή λύσεων στους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων και στον κλάδο γενικότερα. Η κρουαζιέρα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού του παζλ στο Γιβραλτάρ. Είμαστε πρόθυμοι να βελτιώσουμε τις τρέχουσες εγκαταστάσεις και να προσφέρουμε στους επιβάτες της κρουαζιέρας και στις εταιρείες κρουαζιέρας καλύτερη εμπειρία κατά την επίσκεψη στο Γιβραλτάρ».

Ποιος είναι ο ρόλος του Γιβραλτάρ ως ενός από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων, ιδιαίτερα σήμερα που προχωράμε προς την απανθρακοποίηση;

«Το Γιβραλτάρ έχει αυστηρούς κανονισμούς για το περιβάλλον και την ασφάλεια. Η κυβέρνησή μας έχει εγκρίνει τον νόμο για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος μας δεσμεύει να είμαστε ουδέτεροι σε σχέση με τις εκπομπές άνθρακα έως το 2045. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες όπως ο ανεφοδιασμός LNG στο λιμάνι του Γιβραλτάρ. Η υπηρεσία αυτή παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, ενώ υπάρχει διαθεσιμότητα και προμήθεια βιοκαυσίμων στο λιμάνι του Γιβραλτάρ. Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα παροχής ενέργειας από την ξηρά.

Κατάσταση και βιωσιμότητα Greenports: Το μανιφέστο της τρέχουσας κυβέρνησης περιγράφει ένα σαφές
όραμα για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, συμβάλλοντας στο καθεστώς Greenports. Περιλαμβάνει σχέδια για τη μέτρηση των εκπομπών από τους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων, για τον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών λιμενικών δραστηριοτήτων.

Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος: Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ έχει δεσμευτεί να μην επιτρέπει τον
ανεφοδιασμό στην ανατολική πλευρά του Γιβραλτάρ, αναφέροντας τους πιθανούς υψηλούς κινδύνους για την κοινότητα. Αυτή η απόφαση πηγάζει από την επιθυμία προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδίως υπό το φως πρόσφατων περιστατικών όπως το ναυάγιο του OS35.

Η διαχείριση της διαρροής ήταν υποδειγματική και δικαίως είμαστε περήφανοι για όλες τις επενδύσεις που κάναμε για να μεγιστοποιήσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιστατικά. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να εξαλείψουμε τους κινδύνους, αλλά σίγουρα μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις σπάνιες περιπτώσεις όπου όλοι οι έλεγχοί μας αποτυγχάνουν να αποφύγουν ατυχήματα όπως αυτό.

Αυτές οι δεσμεύσεις αντικατοπτρίζουν μια προσπάθεια εξισορρόπησης της οικονομικής σημασίας του λιμανιού και των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο Γιβραλτάρ με την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και βιωσιμότητας».