Skip to main content

Νέα εποχή για την Ελευσίνα και το Νεώριο στη Σύρο

Στο 1% του ΑΕΠ η συνολική επίδραση στην οικονομία

Αλλαγή σελίδας για τη ναυπηγική βιομηχανία αποτελεί η πλήρης δραστηριοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου στη Σύρο του ομίλου ONEX.

Η συνολική επίδραση στην ελληνική οικονομία από την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας αναμένεται να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ. Υπάρχει πλάνο για επενδύσεις 300 εκατ. για υποδομές και ανάπτυξη, ενώ ακόμα 200 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως τον έχει αποκαλύψει και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, στα δύο ναυπηγεία του ομίλου θα επισκευάζονται περισσότερα από 300 πλοία σε ετήσια βάση, αφού ο στόχος για την Ελευσίνα είναι να φτάσει τα 200 πλοία, ενώ το Νεώριο στη Σύρο έχει ξεπεράσει τα 100 σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που αποτελούν μια κρίσιμη υποδομή, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την παγκόσμια ναυτιλία, υπογράφηκε πρόσφατα συμφωνία χρηματοδότησης ανάμεσα στον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό DFC και τον όμιλο της ΟΝΕΧ για την παροχή 125 εκατ. δολ. στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μέσω ομολογιακού δανείου.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς  του ομίλου, θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και στην «πράσινη» ναυτιλία, όπως στις μετασκευές των πλοίων.

Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με τον μεγάλο ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri στον τομέα του αμυντικού υλικού. Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας με τον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο, που περιλαμβάνει μια νέα γραμμή παραγωγής πλοίων, υπό τη σκέπη της αμυντικής ναυπηγικής εταιρείας του ομίλου, ONEX Elefsis Naval & Maritime.

Προβλέπει, δε, «την κατασκευή κορβετών μέχρι και των πιο προηγμένων πλοίων επιφάνειας, και δη φρεγατών, προσφέροντας στο Πολεμικό Ναυτικό σύγχρονες, διαλειτουργικές λύσεις υψηλής τεχνολογίας».

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα εγκαίνια της δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρεάδης», μεγέθους panamax.

Σειρά θα πάρουν ακόμα δύο πλωτές δεξαμενές των ναυπηγείων, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες τον επόμενο Μάρτιο. Οι δύο αυτές δεξαμενές θα ονομαστούν η μία «Γιάννης Γουλανδρής», στη μνήμη του ιδρυτή των Ναυπηγείων Σύρου, και η άλλη «Σταύρος Νιάρχος», στη μνήμη του ιδρυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Με επιπλέον δεξαμενή aframax σχεδιάζεται να ενισχυθούν τα Ναυπηγεία Σύρου, μέχρι το 2025, ενώ για τη νησιωτική μονάδα υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα 60 εκατ. για τα επόμενα 5 χρόνια για την πράσινη μετάβασή της.

Σχολή κατάρτισης υψηλού επιπέδου

Στη Σύρο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των Ναυπηγείων Νεωρίου λειτουργεί ήδη Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης της Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό να προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης υψηλού επιπέδου στον χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τα ναυπηγεία.

Η σχολή προσφέρει στους καταρτιζόμενους εκπαίδευση σε σύγχρονα τεχνικά επαγγέλματα, όπως:

  • Τεχνίτης Συγκολλήσεων και Κοπής Μετάλλων
  • Τεχνίτης Ελασματουργός – Ελασματουργός Ειδικών Κατασκευών
  • Τεχνίτης Σωληνουργός.

Στους αποφοίτους υπάρχει δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης στην επιχείρηση, ενώ απονέμεται πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.