Skip to main content

Θωρακισμένη η Danaos έναντι της αδύναμης αγοράς

Νέες μακροχρόνιες ναυλώσεις για τα containerships - Επέκταση στα bulkers

Πλήρως θωρακισμένη απέναντι στην αδύναμη αγορά των containerships είναι η Danaos Corporation του Γιάννη Κούστα, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, νέες μακροχρόνιες ναυλώσεις, την ώρα που μεγαλώνει το αποτύπωμά της στον κλάδο των bulk carriers.

Στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία αποκάλυψε ότι η κάλυψη του στόλου σε ναυλώσεις φτάνει στο 100% για το υπόλοιπο 2023, αλλά και στο 90,3% για το σύνολο του 2024.

«Η ανθεκτικότητα του επιχειρησιακού μας μοντέλου επιβεβαιώνεται από τα ισχυρά αποτελέσματα παρά τη σημαντική πτώση της ναυλαγοράς» τόνισε ο CEO της εταιρείας, Δρ. Γιάννης Κούστας.

Την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023, η ναυτιλιακή πρόσθεσε ακόμη περίπου 178 εκατ. δολάρια στο ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων εσόδων, μέσα από νέες ναυλώσεις για έξι containerships.

Από αυτά, τα 103 εκατ. δολάρια αφορούν δύο πλοία, χωρητικότητας 13.100 TEUs έκαστο και 68 εκατ. δολάρια δύο βαπόρια, χωρητικότητας 10.100 TEUs το καθένα, τα οποία έκλεισαν σε τριετή συμβόλαια.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας από συμβόλαια ναυλώσεων έχουν αυξηθεί στα 2,5 δισ. δολάρια, βάσει των αριθμών στο τέλος του εννεαμήνου, ενώ η μέση υπολειπόμενη διάρκεια των συμφωνιών αγγίζει τα 3,2 έτη.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ελέγχει 68 containerships, συνολικής χωρητικότητας 421.293 TEUs, ενώ «τρέχει» ναυπηγικό πρόγραμμα για 10 ακόμη, χωρητικότητας 74.914 TEUs.

Στόλος 7 capesize

Παράλληλα, η εταιρεία επιβεβαίωσε την αγορά δύο ακόμη πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τύπου capesize, στα οποία έχει αναφερθεί η «Ν» σε προηγούμενα άρθρα.

Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο συμφώνησε να εξαγοράσει δύο capes, συνδυασμένης χωρητικότητας 351.765 dwt, κατασκευής 2009 έκαστο, έναντι 36,6 εκατ. δολαρίων συνολικά.

Αυτά τα πλοία θα παραδοθούν στον στόλο της Danaos μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό capesize bulkers σε 7, συνολικής χωρητικότητας 1,23 εκατ. dwt.

Την ίδια ώρα, η ναυτιλιακή παρέλαβε τα τέσσερα πρώτα από αυτά, με τον Δρ. Κούστα να επισημαίνει ότι εξασφάλισαν ναύλα, σε επίπεδα υψηλότερα των προσδοκιών.

«Παρότι δεν περιμένουμε ένα βιώσιμο ανοδικό momentum στα ναύλα βραχυπρόθεσμα, παρακολουθούμε στενά την αγορά και κυνηγάμε ευκαιρίες για να επεκτείνουμε την παρουσία μας εκεί» σημείωσε ο CEO της Danaos.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Danaos είναι στην αγορά για επιπλέον deals σε bulkers, χωρίς, όμως, να έχει κάτι ακόμη στα «σκαριά». Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι οι αξίες θα υποχωρήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που θα δημιουργήσει επιπλέον «παράθυρα» ευκαιριών.

Τα αποτελέσματα

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η εισηγμένη κατέγραψε λειτουργικά έσοδα 239,2 εκατ. δολαρίων, έναντι 260 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2022.

Στο φετινό εννεάμηνο, τα έσοδα ανήλθαν σε 724,2 εκατ. δολάρια από 740,8 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 142,9 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο (από 176,9 εκατ. δολάρια πέρυσι) και στα 431,6 εκατ. δολάρια στο εννεάμηνο (έναντι 569,3 εκατ. δολάρια το 2022).

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον συνέχισε να επιδεινώνεται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων παρέμειναν στάσιμες στις περισσότερες περιοχές, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων και των αδύναμων λιανικών πωλήσεων.

Ως εκ τούτου, η κερδοφορία των εταιρειών τακτικών γραμμών έχει υποχωρήσει δραματικά και οι μεγάλοι operators ανακοίνωσαν σαρωτικά μέτρα εξοικονόμησης κόστους» υπογράμμισε ο Δρ. Κούστας.

Μέρισμα και επαναγορές

Η Danaos διατήρησε σε ισχύ τη μερισματική της πολιτική, συνεχίζοντας και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Συγκεκριμένα, προκήρυξε μέρισμα 0,80 δολαρίου ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο θα καταβληθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Επιπροσθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε στις 10 Νοεμβρίου πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 100 εκατ. δολαρίων.

Μέχρι την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η εταιρεία είχε επαναγοράσει 1,57 εκατ. μετοχές στην ανοιχτή αγορά, για 97,4 εκατ. δολάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2022.