Skip to main content

Αύξηση 309% στα κέρδη εννεαμήνου της Imperial Petroleum

Paterakis Photo/ Νίκη Πατεράκη

Στα 64,67 εκατ. δολάρια, έναντι 15,75 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2022

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2023 η Imperial Petroleum, συμφερόντων Χάρη Βαφειά, εκκινώντας, παράλληλα, πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας «σκαρφάλωσαν» κατά 309% στα 64,67 εκατ. δολάρια, έναντι 15,75 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Παράλληλα, τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 160,2%, φτάνοντας στο φετινό εννεάμηνο τα 153,8 εκατ. δολάρια από 59,1 εκατ. δολάρια την ίδια περσινή περίοδο.

Τα ενισχυμένα μεγέθη αποδίδονται από την εταιρεία στο αυξημένο μέγεθος του στόλου και στο κέρδος που αποκόμισε από την πώληση του tanker, τύπου aframax Afrapearl II (πρώην Stealth Berana) σε συνδεδεμένο με αυτήν μέρος.

Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, η ναυτιλιακή κατέγραψε μία μικρή διόρθωση στα οικονομικά μεγέθη, λόγω των χαμηλότερων ναύλων κατά την εξεταζόμενη περίοδο, των αυξημένων ημερών αδράνειας του στόλου, εποχικών παραγόντων και χαμένων εσόδων από προγραμματισμένο δεξαμενισμό τριών εκ των product tankers του στόλου.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 12,1 εκατ. δολάρια από 15,4 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2022. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 29,37 εκατ. δολάρια από 42,6 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 125,9 εκατ. δολάρια και το συνολικό χρέος ήταν μηδενικό.

«Πολύ ευχαριστημένος» με τις επιδόσεις της Imperial Petroleum στο εννεάμηνο δήλωσε ο CEO Χάρης Βαφειάς, κάνοντας ιδιαίτερη νύξη στην καθαρή κερδοφορία, αλλά και στις λειτουργικές ταμειακές ροές, ύψους 73,7 εκατ. δολαρίων, καθώς πρόκειται για δύο αποτελέσματα αρκετά υψηλότερα από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της μετοχής της εταιρείας.

Επαναγορά μετοχών

Με βάση το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Imperial Petroleum έχει επαναγοράσει 1,13 εκατ. κοινές μετοχές, έναντι περίπου 1,9 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, τον τρέχοντα μήνα, η ναυτιλιακή επαναγόρασε 2,58 εκατ. σε κυκλοφορία warrants για 0,6 εκατ. δολάρια.

«Είμαι ικανοποιημένος από τη στρατηγική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, καθώς αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε αξία στους μετόχους μας» τόνισε ο κ. Βαφειάς.

«Φιλοδοξούμε ότι αυτές οι πρόσφατες κινήσεις, σε συνδυασμό με τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και τον υγιή ισολογισμό, θα αποτυπωθούν σύντομα στην τιμή της μετοχής μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο στόλος της Imperial Petroleum αποτελείται από εννέα πλοία, πέντε εκ των οποίων είναι MR product tankers, δύο suezmax tankers και δύο handysize bulk carriers, συνολικής χωρητικότητας 628.000 dwt. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει για την απόκτηση δύο ακόμη tankers, ενός aframax και ενός product tanker, με παράδοση έως το τέλος Ιανουαρίου 2024.