Skip to main content

Κατεβάζει ταχύτητες ο παγκόσμιος στόλος

Αργή πλεύση -όπου επιτρέπει η αγορά- για την επίτευξη των στόχων του Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII)

Μειώνουν τις ταχύτητές τους τα εμπορικά πλοία, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους του Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII) και να μην πέσουν κάτω από τα δεδομένα τα οποία ορίζει.

Ωστόσο, στη διαμόρφωση των ταχυτήτων παίζει σημαντικό ρόλο και η κατάσταση της αγοράς, ανά κατηγορία πλοίων. Για παράδειγμα, σε δεξαμενόπλοια όπου η ναυλαγορά είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι ταχύτητες έχουν περιοριστεί λιγότερο από ό,τι στα containerships, στα οποία η ναυλαγορά είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο CII είναι διεθνής κανονισμός και τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές της χρονιάς, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ο δείκτης κατατάσσει τα πλοία σε πέντε κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης, από Α μέχρι και Ε. Όσα πλοία δεν πετυχαίνουν να διατηρηθούν στην ελάχιστη αποδεκτή κατηγορία (Γ), θα χρειαστεί σταδιακά να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Τα στατιστικά

Οι ταχύτητες των πλοίων αποτελούν βασικό μοχλό για τη διαχείριση της κατανάλωσης καυσίμων και του κόστους από τις αγορές, με τη δυναμική της ταχύτητας να επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ναύλων, και όλο και περισσότερο από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών.

Τα δεδομένα των Clarksons έχουν παρακολουθήσει τη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση των ταχυτήτων από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 (βασικά τμήματα μειώθηκαν κατά 15%-30% περίπου), αν και υπήρξαν διακυμάνσεις από έτος σε έτος λόγω της αγοράς. Το 2023 μέχρι στιγμής οι τάσεις αυτές διατηρούνται.

Μετά τη θέση σε ισχύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων-ορόσημο του ΙΜΟ (EEXI, CII) στις αρχές του έτους, πολλοί αναμένουν ότι οι πλοιοκτήτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αργή πλεύση σε κάποιο σημείο ως μέσο συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, αν και είναι ακόμη πρώιμη περίοδος όσον αφορά την κατανόηση της ακριβούς επίδρασης στη δυναμική της ταχύτητας.

Ωστόσο, οι συνθήκες της αγοράς φαίνεται σαφώς να έχουν επιδράσει στις ταχύτητες. Σε ορισμένους τομείς έχουν φθάσει φέτος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ σε ορισμένους τομείς όπου οι συνθήκες της αγοράς ήταν πολύ θετικές, οι αυξήσεις των ταχυτήτων ήταν περιορισμένες.

Στους τομείς των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων χύδην ξηρού φορτίου, στο πλαίσιο των ασθενέστερων αγορών που ισχύουν σήμερα, οι ταχύτητες υποχώρησαν φέτος, φθάνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Οι μέσες ταχύτητες των containerships από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 3% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2022, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ των 13,7 κόμβων τον Φεβρουάριο του 2023. Παρά την εν συνεχεία άνοδο (στους 13,9 κόμβους το τρίτο τρίμηνο), παραμένουν κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ πριν από το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, οι ταχύτητες των φορτηγών πλοίων μειώθηκαν κατά 2% (Ιαν. – Αύγουστος) και έφτασαν σε νέο χαμηλό 10,9 κόμβων το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος.

Οι μέσες ταχύτητες των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν επίσης υποχωρήσει, παρά τις θετικές συνθήκες της αγοράς, με τις ταχύτητες να μειώνονται κατά 1% σε σχέση με το 2022.

Παραδείγματα τομέων

Η επισκόπηση της σειράς πιο λεπτομερών χρονοσειρών ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένων σειρών με βάση την κατάσταση eco/scrubber και την αξιολόγηση CII, αναδεικνύει ορισμένα σαφή παραδείγματα τομέων όπου η παλαιότερη χωρητικότητα παρουσίασε πιο έντονη επιβράδυνση των ταχυτήτων φέτος από ό,τι στα πιο σύγχρονα τμήματα του στόλου.

Στα VLGC, παρά το εξαιρετικά σταθερό περιβάλλον της αγοράς, οι μέσες ταχύτητες των μη eco πλοίων μειώθηκαν κατά 2% φέτος, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 1% των μέσων ταχυτήτων που κατέγραψαν φέτος τα «eco» πλοία.

Και στον τομέα των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι μέσες ταχύτητες των πλοίων με ατμοστρόβιλους έχουν μειωθεί κατά 2%, με πιο ήπιες μειώσεις να παρατηρούνται αλλού (τα DFDE μειώθηκαν κατά 0,9%, τα δίχρονα πλοία διπλού καυσίμου μειώθηκαν κατά 0,7%).

Πιο γρήγορα τα δεξαμενόπλοια

Οι ταχύτητες των δεξαμενόπλοιων αυξήθηκαν φέτος εν μέσω πολύ ισχυρών κερδών των πλοίων, με τη μέση ταχύτητα να αυξάνεται κατά 2% στον τομέα μεταφοράς αργού και κατά 0,4% στον τομέα μεταφοράς προϊόντων.

Ωστόσο και οι ταχύτητες των δεξαμενόπλοιων εξακολουθούν να είναι κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους πολύ θετικής αγοράς (1ο εξάμηνο 2020, 2015).