Skip to main content

Αυστηρότερες δανειοδοτήσεις για όσους ρυπαίνουν περισσότερο

SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Poseidon Principles

Αυστηρότερη αξιολόγηση στις δανειοδοτήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών, σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ανακοίνωσε η πρωτοβουλία Poseidon Principles.

Η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ομάδα 30 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφωνεί για «ουσιαστική» αναθεώρηση του πλαισίου υποβολής εκθέσεων σε συνέχεια της αναθεωρημένης στρατηγικής του ΙΜΟ για τα αέρια θερμοκηπίου που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της MEPC80 τον Ιούλιο του 2023.

Οι τράπεζες, που έχουν δεσμευτεί να μετρούν και να αναφέρουν την ένταση άνθρακα στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, αντιπροσωπεύουν περίπου αυτή τη στιγμή το 70% της παγκόσμιας χρηματοδότησης πλοίων.

Σημαντικές πληροφορίες

Η πρωτοβουλία του Poseidon Principles θα παρέχει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σημαντικές πληροφορίες βάσει δεδομένων, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τους πελάτες της στο «ταξίδι» προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Οι επικαιροποιημένες στρατηγικές επίσης θα δώσουν τη δυνατότητα στους υπογράφοντες των αρχών του Poseidon να αυξήσουν τα επίπεδα φιλοδοξίας τους στη μέτρηση και την αναφορά των εκπομπών αερίων.

Σημειώνεται πάντως ότι το 2022 από τα 28 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπέβαλαν τα στοιχεία τους για τις εκπομπές, μόνο επτά τράπεζες ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τη φιλοδοξία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050.

Τον Ιούλιο του 2023 τα κράτη μέλη του ΙΜΟ συμφώνησαν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, θέτοντας «ενδεικτικά σημεία ελέγχου» που απαιτούν μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% και προσπάθεια για 30% μέχρι το 2030 και 70% και προσπάθεια για 80% μέχρι το 2040, και τα δύο σε σχέση με το 2008.

«Το 2019, όταν δρομολογήσαμε τις αρχές του Ποσειδώνα, επιλέξαμε να είμαστε διαφανείς όσον αφορά την ευθυγράμμιση του χαρτοφυλακίου μας με την τότε φιλοδοξία του ΙΜΟ που είχε τεθεί το 2018. Εμείς, ως Ένωση Αρχών Poseidon, αυξάνουμε τώρα τους στόχους μας για να ευθυγραμμιστούμε με τη νέα φιλοδοξία του ΙΜΟ που ανακοινώθηκε στο τέλος της MEPC80 τον Ιούλιο του 2023», δήλωσε ο Michael Parker, πρόεδρος των Αρχών Poseidon και πρόεδρος του τμήματος Global Shipping, Logistics and Offshore της Citi.

«Επικεντρωνόμαστε στη συνεργασία με τους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε σε ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο ναυτιλιακό μέλλον μέσω της ενεργειακής μετάβασης στο καθαρό μηδέν, όταν τα καύσιμα, τα πλοία και η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμα σε κλίμακα» επεσήμανε ο ίδιος.

«Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στη ναυτιλία απαιτεί επείγουσα, μεγάλης κλίμακας διατομεακή συνεργασία και υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο Stephen Fewster, ταμίας των αρχών Poseidon και διευθύνων σύμβουλος και παγκόσμιος επικεφαλής της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της ING.

Οι συμμετέχοντες

Σημειώνεται ότι στην πρωτοβουλία Poseidon Principles, εκτός από 17 ναυτασφαλιστικές εταιρείες συμμετέχουν και 30 τράπεζες που έχουν ως στόχο τη δημιουργία πλαισίου ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στις χρηματοδοτικές αποφάσεις για μείωση των εκπομπών αερίων από τα πλοία.

Οι αρχές Poseidon θεσπίστηκαν το 2019 από το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ και μια σειρά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την ποσοτική αξιολόγηση και γνωστοποίηση του κατά πόσον τα χαρτοφυλάκια δανεισμού των τραπεζών συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους.