Skip to main content

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται με το DNV για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Κέντρο απανθρακοποίησης στις αρχές του 2024

Μνημόνιο κατανόησης για την δημιουργία ενός κέντρου απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν στα γραφεία του ΙΜΟ στο Λονδίνο,ο  Ε. Suhail Al Mazrouei, Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), και ο Knut  Ørbeck-Nilssen, Διευθύνων Σύμβουλος της DNV Maritime, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Det Norske Veritas (DNV).

Το Κέντρο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024, έχει σχεδιαστεί για να θέσει αυτή τη συνεργατική εστίαση στο επίκεντρο της βιώσιμης απανθρακοποίησης. Θα εργαστεί για να συνδέσει τους ενδιαφερόμενους φορείς από ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία και πέραν αυτής, ώστε να καταστεί κινητήρια δύναμη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Η ίδρυση του Κέντρου των Αραβικών Εμιράτων αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία”, δήλωσε η Α.Ε. Suhail Al Mazrouei, Υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ. “Συνεργαζόμενοι με τον DNV, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυό της για να προωθήσουμε την καινοτομία και να επιταχύνουμε την υιοθέτηση τεχνολογιών απαλλαγής από τον άνθρακα. Το Κέντρο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προώθηση των εθνικών και περιφερειακών στόχων μας για τη βιωσιμότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”.

“Το Ίδρυμα Det Norske Veritas καθοδηγείται από την επιθυμία να βοηθήσει την κοινωνία να αντιμετωπίσει τις μεγάλες παγκόσμιες μεταμορφώσεις”, δήλωσε ο Remi Eriksen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Det Norske Veritas και της DNV. “Η πρόσφατη απόφαση του ΙΜΟ να ενισχύσει σημαντικά τους στόχους εκπομπών της διεθνούς ναυτιλίας θα ωθήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επιταχύνει τη μετάβασή της. Στο DNV πιστεύουμε βαθιά ότι η διακλαδική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου και εργαζόμαστε για να μοιραστούμε τη βαθιά και ευρεία γνώση μας στον κλάδο μέσω κέντρων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στη ναυτιλία σε βασικές περιοχές του κόσμου. Η ίδρυση του Κέντρου Απανθρακοποίησης των ΗΑΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε νέους εταίρους στο μέλλον”.