Skip to main content

Ναυπηγικό ράλι σε δεξαμενόπλοια από την Atlas Maritime

Νέα παραγγελία για έως τέσσερα tankers, ύψους έως 336 εκατ. δολ.

Σε νέα δεξαμενόπλοια επενδύει η Atlas Maritime, συμφερόντων Λέοντα Πατίτσα, δίνοντας συνέχεια στο ναυπηγικό ράλι των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από ναυλομεσιτικούς οίκους, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία φέρεται να συμφώνησε με το νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο DH Shipbuilding για την κατασκευή δύο suezmaxes (χωρητικότητας 158.000 dwt έκαστο), με δικαίωμα option για δύο ακόμη βαπόρια.

Οι ίδιες πηγές αποτιμούν κάθε πλοίο περίπου στα 84 εκατ. δολάρια, οπότε δυνητικά η φερόμενη συνολική επένδυση της Atlas Maritime θα φτάσει τα 336 εκατ. δολάρια. Ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι τα δεξαμενόπλοια θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers.

Η τελευταία επένδυση σηματοδοτεί την επέκταση της ναυτιλιακής σε μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια. Σημειώνεται ότι η εταιρεία «τρέχει», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ναυπηγικό πρόγραμμα για επτά ακόμη πλοία, τέσσερα εκ των οποίων είναι tankers, τύπου aframax (χωρητικότητας 115.000 dwt έκαστο) και τρία μεταφοράς οχημάτων (χωρητικότητας 7.000 CEUs έκαστο). Πρόκειται για βαπόρια με μηχανές διπλού καυσίμου, δυνατότητας καύσης LNG. O υφιστάμενος στόλος της Atlas Maritime αποτελείται από ένα aframax.

Κερδοφόρες πωλήσεις 

H Atlas Maritime επιδόθηκε σε κερδοφόρες πωλήσεις δεξαμενόπλοιων τους προηγούμενους μήνες, συγκεντρώνοντας αρκετή ρευστότητα, γεγονός που της έδωσε την ευκαιρία να επενδύσει στην ανανέωση και τη μεγέθυνση του στόλου.  Η εταιρεία είναι γνωστή στο ναυτιλιακό κλάδο για κινήσεις αγορών, όταν οι αξίες είναι χαμηλά και μετέπειτα πωλήσεις σε ιδιαίτερα ελκυστικά τιμήματα.

«Οι καλύτερες αποδόσεις στη ναυτιλία απαιτούν μία προσέγγιση κόντρα στον κύκλο της αγοράς και έγκαιρες κινήσεις τόσο όταν επενδύεις όσο και όταν αποεπενδύεις. Παρακολουθούμε συνεχώς τις αγορές, μελετάμε τα θεμελιώδη μεγέθη και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τον επόμενο υποτιμημένο κλάδο» έχει τονίσει ο CEO της Atlas Maritime, Λέων Πατίτσας.

Ενδεικτικό είναι το τελευταίο deal που γνωστοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου. Ειδικότερα, το tanker Dakota Strength (χωρητικότητας 115.837 dwt και κατασκευής 2007) παραχωρήθηκε, έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι είχε αποκτηθεί το 2021, με ένα ποσό στα 21,25 εκατ. δολάρια. Νωρίτερα το Μάρτιο, η εταιρεία πούλησε δύο νεότευκτα aframaxes (Delaware Star και Galveston Star), έναντι 155 εκατ. δολαρίων συνολικά.