Skip to main content

Ξεσπάθωσαν πάλι οι πειρατές κατά το α’ εξάμηνο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

65 περιστατικά, έναντι 58 πέρυσι, κατέγραψε το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο

Ανησυχητική για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα είναι η αύξηση των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία το πρώτο εξάμηνο του 2023, αρκετές εκ των οποίων κατέληξαν σε ομηρίες και απαγωγές ναυτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (ΙΜB), το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 καταγράφηκαν 65 περιστατικά, έναντι 58 την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, οι πειρατές επιβιβάστηκαν σε συνολικά 57 πλοία, δύο τα κατέλαβαν
με τη βία, σε δύο έριξαν πυρά, ενώ έγιναν απόπειρες επιθέσεων σε τέσσερα ακόμη βαπόρια. Με άλλα λόγια, οι δράστες επιβιβάστηκαν με επιτυχία στο 90% των πλοίων-στόχων.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ναυτικοί εξακολουθούν να υφίστανται βιαιοπραγίες στη διάρκεια των πειρατικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 36 περιστατικά ομηρίας, 14 απαγωγές, τρία απειλές, δύο τραυματισμοί και μία επίθεση.

Οι επικίνδυνες θάλασσες

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση των επιθέσεων στα επικίνδυνα νερά του Κόλπου της Γουινέας. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν πέντε περιστατικά και το δεύτερο εννέα. Από αυτά, τα 12 χαρακτηρίστηκαν ένοπλες επιθέσεις και δύο ως πειρατείες, με τους δράστες να στοχεύουν κυρίως αγκυροβολημένα πλοία στην περιοχή.

Σε αυτές τις επιθέσεις σημειώθηκαν απαγωγές 14 μελών πληρωμάτων, εκ των οποίων οκτώ απήχθησαν από πλοία αγκυροβολημένα εντός των χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, 31 μέλη πληρωμάτων κρατήθηκαν όμηροι, ενώ καταστράφηκε ο εξοπλισμός επικοινωνίας και πλοήγησης και εκλάπησαν μερικά φορτία. Ένα από
αυτά τα περιστατικά αφορούσε, επίσης, την απαγωγή έξι μελών πληρωμάτων.

«Η αναζωπύρωση των περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων ομηρίας και απαγωγών πληρωμάτων στα νερά του Κόλπου της Γουινέας είναι ανησυχητική. Το IMB καλεί για συνεχή, ισχυρή περιφερειακή και διεθνή ναυτική παρουσία ως μέσο αντιμετώπισης αυτών των εγκλημάτων» τόνισε ο διευθυντής του IMB, Michael Howlett.

Ανοδική είναι η τάση των περιστατικών και στα Στενά της Σιγκαπούρης. Οι επιθέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρούνται στην πλειονότητά τους χαμηλού επιπέδου ευκαιριακά εγκλήματα και στόχοι είναι συχνά μεγαλύτερα πλοία. Πάντως, το ΙMB εκφράζει την ανησυχία του και έχει ζητήσει από τα παράκτια κράτη να διαθέσουν τους απαιτούμενους πόρους για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων, καθώς τα μέλη πληρωμάτων εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο, μιας και καταγράφηκαν οκτώ περιστατικά στα οποία έγινε χρήση όπλων από τους δράστες. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα περιστατικά στην περιοχή έκαναν «άλμα» 25% σε ετήσια βάση.

Επίσης, η Νότια και η Κεντρική Αμερική αντιστοιχούν στο 14% των περιστατικών διεθνώς.

Αναλυτικότερα, καταγράφηκαν 13 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων ομηριών και επιθέσεων έναντι των πληρωμάτων στο αγκυροβόλιο Callao στο Περού, στην Κολομβία, στο αγκυροβόλιο Macapa στη Βραζιλία και στον Παναμά.

Σταθερά πτωτική είναι, τέλος, η δραστηριότητα πειρατείας ήδη από το 2020 στο Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος, όπου καταγράφηκαν επτά περιστατικά, κυρίως σε αγκυροβολημένα πλοία. Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση οι ναυτικοί παραμένουν σε κίνδυνο, καθώς αναφέρθηκαν απειλές και χρήση μαχαιριών.