Skip to main content

Οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν την Global Ship Lease του Γιώργου Γιουρούκου

Οι οίκοι αναγνώρισαν, επίσης, τη σταθερή πρόοδο της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας στη βελτίωση του κόστους χρέους και τα μέτρα αντιστάθμισης έναντι της αύξησης των επιτοκίων.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και των προοπτικών της Global Ship Lease, συμφερόντων Γιώργου Γιουρούκου, προχώρησαν διεθνείς οίκοι.

Eιδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα από «Ba3» σε «B1», με σταθερές προοπτικές. Παράλληλα, η S&P Global Ratings αναθεώρησε τις προοπτικές της εταιρείας σε θετικές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «BB». Τέλος, η Kroll Bond Rating Agency επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BB» με σταθερές προοπτικές. Ο ίδιος οργανισμός επιβεβαίωσε την BBB/σταθερή επενδυτική βαθμίδα και προοπτικές για τιςοικ Senior εξασφαλισμένες ομολογίες ύψους 350 εκατ. δολ. που λήγουν τον Ιούλιο του 2027.

Στις σχετικές ανακοινώσεις τους, οι οίκοι αναφέρθηκαν, όπως επισημαίνει η Global Ship Lease, στο χαμηλό δείκτη χρέους προς EBITDA, στην ορατότητα εσόδων λόγω των πολυετών ναυλώσεων που εξασφαλίστηκαν με ελκυστικά τιμήματα το 2021 και το 2022 και στην αναμενόμενη παραγωγή σημαντικών ταμειακών ροών από τις ναυλώσεις που έχουν κλείσει για το σύνολο του 2023 και περίπου το 80% του 2024.

Οι οίκοι αναγνώρισαν, επίσης, τη σταθερή πρόοδο της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας στη βελτίωση του κόστους χρέους και τα μέτρα αντιστάθμισης έναντι της αύξησης των επιτοκίων. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα τριμηνιαία μερίσματα, τις επαναγορές μετοχών και τις ευκαιριακές αγορές πλοίων από τη ναυτιλιακή.

Πρόσθετες αναφορές έγιναν στην εστίαση της Global Ship Lease σε πλοία μεσαίας ηλικίας, μεσαίου και μικρού μεγέθους, με στοιχεία προστιθέμενης αξίας, όπως η χωρητικότητα ψυγείων, τα οποία επωφελούνται από την αναμενόμενα χαμηλότερη ανάπτυξη της προσφοράς εν συγκρίσει με τα μεγαλύτερα containerships.

Επιλεκτικές αγορές στο σωστό timing

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Γιουρούκος υπογράμμισε ότι οι τελευταίες αναβαθμίσεις «αντανακλούν την ευρύτερη αναγνώριση της πειθαρχίας και της απόδοσής μας με την πάροδο του χρόνου, που μας έχουν επιτρέψει να μετασχηματίσουμε τον ισολογισμό μας, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο πολυετών ναυλώσεων με ισχυρά αντισυμβαλλόμενα μέρη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι καθώς οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων στην αγορά των containerships ομαλοποιούνται από τα πρόσφατα peaks, η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη να κάνει επιλεκτικές εξαγορές, όταν προκύψουν οι σωστές ευκαιρίες.

Η Global Ship Lease διαχειρίζεται συνολικά 64 containerships και έχει συμφωνήσει να αγοράσει τέσσερα ακόμη.