Skip to main content

Στροφή των «Greeks» στα LR2 tankers

Σε πρώτη επιλογή των Ελλήνων εφοπλιστών αναδεικνύονται οι επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία του εν λόγω τύπου

Τα tankers μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, τύπου LR2 (Long Range), είναι σήμερα η κορυφαία επιλογή όσων Ελλήνων πλοιοκτητών αποφασίζουν να επενδύσουν σε νεότευκτα πλοία.

Όπως εξηγούν ναυλομεσιτικές πηγές, μπορεί την προηγούμενη διετία οι Έλληνες να προτιμούσαν κατά κύριο λόγο ναυπηγήσεις πλοίων μεταφοράς LNG και εμπορευματοκιβωτίων, όμως από τα μέσα του 2022 και στη διάρκεια του τρέχοντος έτους στρέφονται κατά βάση στα LR2 δεξαμενόπλοια.

Οι θετικές συνθήκες στη ναυλαγορά, οι οποίες προκλήθηκαν μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, και οι ευοίωνες προοπτικές κινητοποιούν τους «Greeks» να υπογράφουν μεγάλα συμβόλαια ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων αυτού του τύπου. Σημειώνεται ότι τα LR2 tankers είναι πιο ευέλικτα συγκριτικά με τα συμβατικά aframaxes, καθώς μπορούν να μεταφέρουν και αργό πετρέλαιο και προϊόντα αυτού.

Σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε ο βρετανικός ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons Research με τη «Ν», από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί παραγγελίες για συνολικά 56 LR2 tankers. Εξ αυτών, οι 42 αφορούν ελληνικά deals. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για το 75% της ναυπηγικής δραστηριότητας τέτοιων πλοίων.

Τελευταίο παράδειγμα εταιρείας που συζήτησε με ναυπηγεία για την παραγγελία LR2 tankers φέρεται να είναι η Minerva Marine, συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου. Σύμφωνα με εγχώριους και διεθνείς ναυλομεσιτικούς οίκους, η ναυτιλιακή έχει υπογράψει επιστολή προθέσεως (LOI) με το κινεζικό ναυπηγείο Yangzijiang Shipbuilding για ένα LR2 tanker. Εάν προχωρήσει η συμφωνία, το πλοίο αναμένεται να καίει συμβατικά καύσιμα και να παραδοθεί το 2026.

Το τελευταίο συμβόλαιο πάντως είναι αυτό της Dynacom Tankers, συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία τοποθέτησε παραγγελία για 10 LR2 tankers με δικαίωμα option για τέσσερα ακόμη σε γιάρδα της Κίνας, σε ένα deal αξίας τουλάχιστον 635 εκατ. δολαρίων.

Ναυλομεσίτες λένε στη «Ν» πως μόνο οι Κινέζοι προσφέρουν σήμερα διαθέσιμες ναυπηγικές κλίνες για LR2 tankers, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 61 και 63 εκατ. δολαρίων για κάθε μονάδα. Στον αντίποδα, οι νοτιοκορεάτικες γιάρδες ενδιαφέρονται για άλλους τύπους πλοίων, όπως τα βαπόρια μεταφοράς LNG, τα οποία είναι αρκετά ακριβότερα και αποφέρουν υψηλότερα κέρδη.

Σε άνθηση η αγορά

Το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 βρίσκει την αγορά των LR2 tankers ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς αυξάνεται η ροή των όγκων φορτίου προϊόντων πετρελαίου από την Ανατολή προς τη Δύση, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Signal Maritime.

Όπως εξηγούν, η ευρωπαϊκή απαγόρευση στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου από τον περασμένο Φεβρουάριο άνοιξε τον δρόμο για ισχυροποίηση του εμπορίου από τον Περσικό Κόλπο προς τη Δύση, στηρίζοντας την αύξηση των τονο-μιλίων.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι το μερίδιο των LR2 tankers στις ροές προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρώπη έφτασε σχεδόν το 60%, έναντι 20% των μικρότερων panamaxes και 12% των MR tankers.

Τα LR2 tankers καταγράφουν αύξηση των τονο-μιλίων σε όλες τις διαδρομές, σύμφωνα με τη Signal. Σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την ανάπτυξη έχει η Σαουδική Αραβία, η οποία ενίσχυσε το μερίδιό της στους όγκους προς τη Δύση στο 35%, ενώ η Ινδία έχει μερίδιο 25%. Στην τάση αυτή συνέβαλαν τα νέα σύγχρονα διυλιστήρια με εξαγωγικό προσανατολισμό που τέθηκαν σε λειτουργία στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες-προορισμοί αυτών των ροών είναι η Ολλανδία, η οποία αντιστοιχεί στο 40% των φορτίων, και ακολουθούν Γαλλία (35%) και Βέλγιο (24%).

«Ο Περσικός Κόλπος θα συνεχίσει να διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην αντικατάσταση των ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ θα είναι επίσης ένας σημαντικός προορισμός για εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία» καταλήγει η Signal.