Skip to main content

Μια «έξυπνη» γιάρδα στην Ελευσίνα

EUROKINISSI

«Ελληνοαμερικανικός συνδυασμός» με επενδύσεις εκατομμυρίων για ψηφιακή τεχνολογία στα ναυπηγεία

Μνημόνιο συνεργασίας για τον «έξυπνο» μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας υπέγραψαν χθες Cisco και Onex, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε εκεί, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, το MoU θα επιτρέψει τον σχεδιασμό των βημάτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Αρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G κι έπειτα να αξιοποιηθούν οι τελευταίες τεχνολογίες IoT, αλλά και να υπάρξουν εφαρμογές κυβερνοασφάλειας.

Μιλώντας ειδικότερα για το δίκτυο 5G, ο κ. Τσιμπούκης είπε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις με έναν από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας και σύντομα αναμένονται νεότερα.

«Θα σχεδιάσουμε μία συνολική λύση που να περιλαμβάνει τι μπορεί να γίνει ψηφιακά στο ναυπηγείο» επεσήμανε. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα καταστήσει τα ναυπηγεία περισσότερο ανταγωνιστικά και θα απλοποιήσει ένα τόσο δύσκολο και βαρύ περιβάλλον. Έχουν γίνει πολλά τους τελευταίους μήνες στην Ελευσίνα. Για να κάνουν, όμως, το μεγάλο άλμα, είναι απαραίτητη η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία» συμπλήρωσε.

Όσο για το ύψος των ψηφιακών επενδύσεων, δεν δόθηκε κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, με τον επικεφαλής του ομίλου Onex Πάνο Ξενοκώστα να κάνει λόγο για «επενδύσεις εκατομμυρίων», που θα καλύπτουν εμπορικές, αμυντικές και ενεργειακές ανάγκες. «Ενσωματώνουμε τις κατάλληλες τεχνολογίες για να πάμε εκεί όπου θέλουν οι πελάτες μας τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Ξενοκώστας. «Φτιάχνουμε μαζί ένα έξυπνο ναυπηγείο» κατέληξε.

Στην παρουσίαση που έκανε η Onex αναφέρθηκε, παράλληλα, η αξιοποίηση τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, το 3D printing, οι «έξυπνοι» σένσορες.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος και ξεναγήθηκε στις υποδομές των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ο κ. Τσούνης διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα (DFC) έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη χρηματοδοτική στήριξη, ύψους 125 εκατ. δολαρίων, των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

«Η δουλειά από την DFC έχει γίνει και τώρα αναμένουμε νεότερα από το Κογκρέσο» σημείωσε, εκτιμώντας ότι το τελευταίο θα στηρίξει πλήρως το εγχείρημα. «Το δύσκολο ήταν να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες της DFC. Όλο αυτό πλέον έχει τελειώσει και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις» εξήγησε.

Αναφερόμενος στη σύμπραξη Cisco – Onex, ο πρέσβης έκανε λόγο για έναν εξαιρετικό «ελληνοαμερικανικό συνδυασμό» και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τέτοια σημαντικά projects στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στα Ναυπηγεία να γίνουν πιο «έξυπνα» και κατά συνέπεια αποδοτικότερα. «Ήρθε η ώρα να φέρουμε τα Ναυπηγεία στον 21ο αιώνα» υπογράμμισε.

Ο ίδιος είπε ότι από τη συνεργασία θα επωφεληθεί και ο «τεράστιος ελληνικός στόλος». «Το ναυπηγείο θα επισκευάζει ελληνικά πλοία, οδηγώντας τις προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Guy Diedrich, Global Innovation Officer της Cisco, σημείωσε ότι η εταιρεία είναι πολύ περήφανη που συμμετέχει στο έργο, προσθέτοντας ότι δρομολογεί νέα επένδυση για την εκπαίδευση των Ελλήνων.

Η δραστηριότητα

Αυτή τη στιγμή στις υποδομές των Ναυπηγείων Ελευσίνας επισκευάζονται ταυτόχρονα έξι εμπορικά πλοία. Στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, να μπορούν να βρίσκονται προς επισκευή και συντήρηση έως και 150 πλοία σε ετήσια βάση. Η διοίκηση του ναυπηγείου επιδιώκει να επιτύχει ένα περιφερειακό μερίδιο αγοράς 2,5% στη συντήρηση και επισκευή τονάζ.

Ένας ακόμη στόχος είναι η μετατροπή πλοίων, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν πράσινες  τεχνολογίες. Υπενθυμίζεται ότι τα Ναυπηγεία αναμένεται να καταστούν κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης για τη μετατροπή – αναβάθμιση πλοίων συμβατικής τεχνολογίας σε φιλικά προς το περιβάλλον βαπόρια, μέσα από πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Βιομηχανίας Εμπορίου και Ενέργειας της Νότιας Κορέας.

Σε αμυντικό επίπεδο, η Onex θέλει να κατασκευάζει 2-3 πλοία ανά έτος, συμμετέχοντας σε προγράμματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και άλλων χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, λανσάρει ένα μοντέλο κατασκευής 2+1 πλοίων για εμπορικά, αμυντικά και ενεργειακά projects.