Skip to main content

Στα 125 εκατ. δολ. η στήριξη της DFC στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ / ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Υπογραφή MoU μεταξύ Cisco και Onex για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών

Στα 125 εκατ. δολάρια θα ανέλθει η χρηματοδοτική στήριξη της Αμερικανικής Κρατικής Επενδυτικής Τράπεζας (DFC) προς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

«Η δουλειά από τη DFC έχει γίνει και τώρα αναμένουμε νεότερα από το Κογκρέσο» σημείωσε, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση, στον χώρο των Ναυπηγείων, με αφορμή την υπογραφή MoU μεταξύ Cisco και Onex για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών.

Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι το Κογκρέσο θα στηρίξει πλήρως το εγχείρημα. «Το δύσκολο ήταν να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες της DFC. Όλο αυτό πλέον έχει τελειώσει και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις» εξήγησε.

Το MoU

Αναφερόμενος στη σύμπραξη Cisco – Onex, ο πρέσβης έκανε λόγο για έναν εξαιρετικό «ελληνοαμερικανικό συνδυασμό» και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τέτοια σημαντικά projects στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στα Ναυπηγεία να γίνουν πιο «έξυπνα» και κατά συνέπεια αποδοτικότερα. «Ήρθε η ώρα να φέρουμε τα Ναυπηγεία στον 21ο αιώνα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, το MoU με την Οnex θα επιτρέψει τον σχεδιασμό των βημάτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Αρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G κι έπειτα να αξιοποιηθούν οι τελευταίες τεχνολογίες IoT, αλλά και να υπάρξουν εφαρμογές κυβερνοασφάλειας. «Θα σχεδιάσουμε μία συνολική λύση που να περιλαμβάνει τι μπορεί να γίνει ψηφιακά στο ναυπηγείο» επεσήμανε.

Όσο για το ύψος των ψηφιακών επενδύσεων, δε δόθηκε κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, με τον επικεφαλής του Ομίλου Onex, Πάνο Ξενοκώστα, να κάνει λόγο για «επενδύσεις εκατομμυρίων», που θα καλύπτουν εμπορικές, αμυντικές και ενεργειακές ανάγκες. «Ενσωματώνουμε τις κατάλληλες τεχνολογίες για να πάμε εκεί που θέλουν οι πελάτες μας τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Ξενοκώστας. «Φτιάχνουμε μαζί ένα έξυπνο ναυπηγείο» κατέληξε.