Skip to main content

Μετατροπή του πλοίου “Chelsea” σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης FSRU σε ναυπηγεία της Σιγκαπούρης

Θα αφιχθεί στο Θρακικό πέλαγος στις 25 Νοεμβρίου.

Με στόχο η Αλεξανδρούπολη να μετατραπεί σε ενεργειακό hub που θα εξασφαλίζει  σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου ξεκίνησαν στο ναυπηγείο Kepel της Σιγκαπούρης, οι εργασίες ανάπτυξης της πρώτης μονάδας FSRU υπό ελληνική σημαία.

Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου Gaslog Chelsea, χωρητικότητας 155.000 κυβικών μέτρων, της GasLog, που αναμένεται να μετατραπεί σε υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), αποτελώντας μέρος του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (INGS).

Το πλοίο αναμένεται να αφιχθεί στο Θρακικό Πέλαγος στις 25 Νοεμβρίου, ενώ ξεκίνησαν ήδη και οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού στα ανατολικά της πόλης.

H πλωτή μονάδα θα εγκατασταθεί 17,6 χιλ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Θα έχει δυνατότητα αποθήκευσης 153.500 κυβικών μέτρων με ονομαστική παροχή αερίου 625.000 κυβικών μέτρων, που αντιστοιχεί σε 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Εταίρος ταξινόμησης του έργου, στο οποίο προσφέρει τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες, είναι ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV.

Iδιοκτήτης του έργου είναι η Gastrade, μια κοινοπραξία της ενεργειακής αγοράς στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η GasLog, η ΔΕΠΑ Εμπορική, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδας, η ΔΕΣΦΑ, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και η Bulgartransgaz, διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε ένα έργο με τόσο σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας της Ελλάδας και ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης» δήλωσε ο Λεωνίδας Καρύστιος, Regional Business Development & Gas Segment Director, DNV Maritime.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ορόσημο σε ένα έργο που είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συλλογικής προσπάθειας» δήλωσε ο Martin Cartwright, Business Director – Gas Carriers & FSRUs, DNV Maritime. Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι το 9ο έργο μετατροπής FSRU που ανέλαβε ο νορβηγικός νηογνώμονας.

«Η GasLog πίστεψε στο εγχείρημα του FSRU Αλεξανδρούπολης από την αρχή, και μάλιστα σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη θεωρούνταν δεδομένη» δήλωσε ο Κώστας Καραθάνος, COO της GasLog. «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που σύντομα θα προσφέρουμε το πρώτο FSRU στα ελληνικά ύδατα» ανέφερε.

Με το έργο αυτό, η Ελλάδα θα αποκτήσει το πρώτο της FSRU και τη δεύτερη εγκατάσταση εισαγωγής LNG, προσθέτοντας τον τερματικό σταθμό εισαγωγής της ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο σχεδιάζεται επίσης η εγκατάσταση ενός δεύτερου FSRU στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Το δεύτερο FSRU έχει ήδη λάβει τη σχετική αδειοδότηση (από τη ΡΑΕ) ενώ έχουν εγκριθεί και οι  περιβαλλοντικοί όροι. Το νέο έργο με την ονομασία “Thrace INGS” θα αποτελείται από μία πλωτή μονάδα FSRU 170.000-cbm που θα βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος, στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Με το πρώτο FSRU θα μπορούν να τροφοδοτηθούν μεταξύ άλλων Βουλγαρία Σερβία και Ρουμανία, ενώ με το δεύτερο FSRU η Μολδαβία και η Ουκρανία.