Skip to main content

«Φουρτούνες» στα λιμάνια παγκοσμίως: Γιατί εκτινάχθηκαν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων

Η κατάσταση προβλέπεται να παραμείνει εκρηκτική και το 2023

Οι εργατικές αναταραχές είχαν ασυνήθιστα βαρύ τίμημα για τα λιμάνια σε όλο τον κόσμο πέρυσι και οι προοπτικές για συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού το 2023. Υπήρξαν τουλάχιστον 38 περιπτώσεις απεργιών ή άλλων κινητοποιήσεων που επηρέασαν τις λιμενικές λειτουργίες πέρυσι- αριθμός υπερ- τετραπλάσιος σε σχέση με το 2021, όταν η πανδημία ανέτρεψε το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με το Crisis24, μια εταιρεία συμβούλων για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Το 2020 είχαν καταγραφεί μόλις 9. Το Crisis24 άλλαξε το σύστημα παρακολούθησης εκείνη την εποχή και οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι διαθέσιμες. Τα δεδομένα παρακολουθούν περιπτώσεις όπου οι λιμενικές λειτουργίες επηρεάστηκαν από διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των κινητοποιήσεων των εργατών και της πολιτικής αναταραχής.

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι μισθοί τους παραμένουν στάσιμοι, εξηγούν στο Bloomberg ειδικοί των συνδικάτων, μεταφορείς και φορτωτές. Αυτό ενθαρρύνει τους λιμενεργάτες να απαιτούν περισσότερα από τα αφεντικά τους.

Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι εύθραυστες και οι αγορές εργασίας σφιχτές, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις και το νέο έτος. «Η εργασιακή αναταραχή είναι απίθανο να μειωθεί μέσα το 2023 και μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινωθεί στην πιθανή περίπτωση που οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες δεν βελτιωθούν», δήλωσε εκπρόσωπος του Crisis24 στο Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, νέες παραλλαγές του Covid-19 εξακολουθούν να δημιουργούν συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, δίνοντας επίσης στους εργαζομένους μεγαλύτερη ισχύ στις διαπραγματεύσεις για συμβάσεις, σημειώνει ο Τζον Άλκουιστ, καθηγητής στη σχολή Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Διαμαρτυρίες και απεργίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλους ναυτιλιακούς κόμβους σε όλο τον κόσμο το 2022. Οι Νοτιοκορεάτες φορτηγατζήδες πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας δύο φορές σε διάστημα έξι μηνών, διακόπτοντας τη λειτουργία των εμπορευματοκιβωτίων στο Μπουσάν. Η συμφόρηση σε ορισμένα από τα λιμάνια της Ευρώπης έφτασε σε κρίσιμα επίπεδα εν μέσω κινητοποιήσεων των λιμενεργατών στη Γερμανία και τη Βρετανία. Ο φορέας εκμετάλλευσης λιμένων της Νότιας Αφρικής κήρυξε ανωτέρα βία τον Οκτώβριο καθώς η απεργία των εργαζομένων ανέστειλε τις εξαγωγές φρούτων, κρασιού και μετάλλων. Η Αϊτή παρέλυσε από τη βία το περασμένο φθινόπωρο, με συμμορίες να παίρνουν τον έλεγχο ενός κρίσιμου τερματικού σταθμού πετρελαίου και ενός λιμανιού.

naftemporiki.gr