Skip to main content

Άμεσες επενδύσεις από Grimaldi για τον λιμένα της Ηγουμενίτσας

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάρη Τσιριγώτη
[email protected]

Άμεσες επενδύσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προανήγγειλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, που, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, αποκτά το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗΓ.

«Ο όμιλός μας είναι εδώ και καιρό ο κύριος πελάτης του λιμανιού και υπό αυτή την έννοια η απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική κάθετης ολοκλήρωσης. Επιπλέον, μέσω επενδύσεων στο λιμάνι στοχεύουμε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη βελτίωση των υπηρεσιών, προκειμένου το τουριστικό προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό αλλά και να τονωθεί η κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων», τόνισε ο κ. Grimaldi. Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος του ομίλου είναι η ανάδειξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό, που σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας.

«Μια νέα εποχή ξεκινά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία», σχολίασε με δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το τίμημα για την παραχώρηση για 40 χρόνια του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας να ξεπερνά τα 84,2 εκατ. ευρώ. Ανέφερε εξάλλου ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών δικαιώνεται.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ως προτιμώμενο πλειοδότη για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας την κοινοπραξία με επικεφαλής τον Όμιλο Grimaldi που αποτελείται από τις θυγατρικές του Grimaldi Euromed και Minoan Lines Shipping (που μαζί αντιπροσωπεύουν το 90% της κοινοπραξίας) και την Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με τα εμπορικά σήματα Grimaldi Lines και Minoan Lines, ο Όμιλος Grimaldi εκμεταλλεύεται διάφορες υπηρεσίες τακτικών γραμμών που συνδέουν απευθείας την Ηγουμενίτσα με τα ιταλικά λιμάνια της Αγκόνας και του Μπρίντιζι και είναι αφιερωμένες κυρίως στη μεταφορά τροχαίων εμπορευμάτων, αυτοκινήτων και επιβατών.

Αυτές οι συνδέσεις με την Αδριατική είναι απαραίτητες για τις συγκοινωνίες μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας και ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η παραχώρηση που αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας) περιλαμβάνει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της λιμενικής περιοχής Ηγουμενίτσας, των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.