Skip to main content

Στο Κουβέιτ έφτασαν 5.000 Αφγανοί που απομακρύνθηκαν από τη χώρα

Η πρώτη πτήση που μετέφερε Αφγανούς εκτοπισμένους, οι οποίοι βρίσκονταν σε κίνδυνο έφτασε στο Κουβέιτ, το οποίο ενέκρινε τη διέλευση 5.000 ανθρώπων, δυνάμει συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος την Τρίτη.

Η πρέσβειρα Αλίνα Ρομανόφσκι ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι η πτήση έφτασε σε στρατιωτική εγκατάσταση του συνασπισμού στο Κουβέιτ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι επέβαιναν. Δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν παιδιά ανάμεσά τους.

Άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου συμφώνησαν να φιλοξενήσουν προσωρινά Αφγανούς εκτοπισμένους, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποδέχονται 5.000 και το Κατάρ 8.000.

Τα ΗΑΕ και το Κατάρ διευκολύνουν επίσης τις διεθνείς προσπάθειες εκκένωσης καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αγωνίζονται να απομακρύνουν όλους τους αλλοδαπούς και τους ευάλωτους Αφγανούς πριν από τη λήξη της προθεσμίας που συμφωνήθηκε με τους Ταλιμπάν στις 31 Αυγούστου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μέχρι στιγμής βοηθήσει στην απομάκρυνση 20.500 ατόμων, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων 8.500 που μεταφέρθηκαν στο κράτος του Κόλπου μέσω των εθνικών αερομεταφορέων και αεροδρομίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε στο Fox News την Κυριακή ότι η Ντόχα βοήθησε να μετακινηθούν περίπου 7.000 άνθρωποι και συνεχίζει να το κάνει.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι το Κατάρ, το οποίο φιλοξένησε γραφείο των Ταλιμπάν από το 2013 για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενεργεί ως «αμερόληπτος μεσολαβητής» μεταξύ της ομάδας και άλλων χωρών για να διευκολύνει τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το Μπαχρέιν επιτρέπει επίσης στα αεροπλάνα που μεταφέρουν τους εκτοπισμένους να σταματήσουν στο βασίλειο. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Gulf Air πραγματοποίησε πτήση από την αεροπορική βάση Isa προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles έξω από την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα στο πλαίσιο των προσπαθειών εκκένωσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters