Skip to main content

Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν στους Αμερικανούς

Σκληραίνουν την στάση τους οι Ταλιμπάν, καθώς δήλωσαν πως δεν θα δεχθούν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο διευκρίνισαν ότι καμία δυτική κυβέρνηση ή αξιωματούχος δεν έχει τους προσεγγίσει σχετικά με ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας.

Παρ’ όλα αυτά, στο χθεσινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής των στρατευμάτων και μετά τις 31 Αυγούτου, έως ότου ολοκληρωθεί τουλάχιστον η διαδικασία των εκκενώσεων.

Φαίνεται πάντως, πως αντίστοιχο θα είναι και το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου των G7, ενώ θα ζητήσει και την επιβολή κυρώσεων στους Ταλιμπάν.  Ήδη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου συνεδρίασαν την Πέμπτη και απαίτησαν οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των ξένων και των αφγανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ υπογράμμισαν την «ανάγκη» τα μέρη στο Αφγανιστάν «να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο – Ένας νεκρός

Εν τω μεταξύ Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σήμερα σε ανταλλαγή πυρών με αγνώστους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να δεχθεί να παραμείνουν στρατεύματα πέραν της ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου που έχει προβλεφθεί για την αποχώρησή τους.

Ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση με άγνωστους επιτιθέμενους νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο και γερμανοί και αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», ανακοίνωσε ο γερμανικός στρατός μέσω του Twitter.

To CNN μετέδωσε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής έξω από το αεροδρόμιο άνοιξε πυρ εναντίον αφγανών φρουρών που βρίσκονταν μέσα στην εγκατάσταση και αυτοί απάντησαν στα πυρά, όμως αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας εναντίον των αφγανών φρουρών.

Δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο είπαν στο Reuters πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και όλες οι πύλες του αεροδρομίου έχουν κλείσει.

naftemporiki.gr