Βρυξέλλες,
Του Νίκου Μπέλλου
Μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι ενέκριναν ένα κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πρόκειται για μια κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Ειδικότερα, η Τουρκία δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες που βρίσκονται στη γειτονική χώρα.
Η Άγκυρα αναμένεται να λάβει ως αντάλλαγμα την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα) για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.. Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί την Άνοιξη του 2016 και υπό την αίρεση ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη συγκράτηση των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τους κανόνες που προβλέπονται για την κατάργηση της βίζας με βάση την κοινοτική νομοθεσία.
Η Τουρκία πήρε επίσης υπόσχεση για μια επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μπορεί να ανοίξουν κάποια κεφάλαια αλλά και στο θέμα αυτό υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.
Τέλος, η Τουρκία θα πάρει ένα σημαντικό ποσό από την Ε.Ε. το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.
Περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από την Τουρκία στη λογική «σας βοηθάμε και θα μας βοηθήσετε», ανέφερε ο κ. Τουσκ δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος για το προσφυγικό μετά τη σημερινή απόφαση.
Πρόσθεσε επίσης ότι στην συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση της FRONTEX, που μέσα στους επόμενους μήνες θα αποκτήσει επιχειρησιακό χαρακτήρα αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την επιστροφή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγγραφα στις χώρες τους.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν για καταβολή 2,3 δισ. ευρώ ως πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.