Skip to main content

Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες – Πληροφορίες για τραυματίες

Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την επαρχία Κοταμπάτο, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, με τις τοπικές αρχές να εκφράζουν φόβους για τραυματίες και για ζημιές.

Σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό και Σεισμολογικό Ινστιτούτο των Φιλιππίνων ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών. Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η σεισμική δόνηση ήταν 6,6 βαθμών. Το αμερικανικό ινστιτούτο ανέφερε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) από τη δική του πλευρά υπολόγισε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9.04 τοπική ώρα (3.04 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 8 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 26 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Τουλουνάν, στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε σεισμός 6,4 βαθμών πριν από δύο περίπου εβδομάδες και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Μια αίθουσα δημόσιων συγκεντρώσεων του δήμου Τουλουνάν, κοντά στο επίκεντρο, «καταστράφηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Ρεουέλ Λιμπουνγκάν. «Λάβαμε πληροφορίες για τραυματίες, αλλά ακόμη περιμένουμε να επιβεβαιωθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι κινήσεις και οι συγκρούσεις τεκτονικών πλακών προκαλούν συχνά σεισμούς και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Xinhua, AFP, Reuters