Skip to main content

Τουρκία-Σμύρνη: Αναχώρησε για Γερμανία ο πάστορας Μπράνσον

Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης το αεροσκάφος που μεταφέρει τον 50χρονο Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή, αφού καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για τρομοκρατία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, επέστρεψε για λίγο στο σπίτι του στη Σμύρνη κι από εκεί αναχώρησε για το αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές.

Ο δικηγόρος του, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβουρτ, ανέφερε απόψε ότι ο Μπράνσον θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία και από εκεί θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του για τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι μια στρατιωτική πτήση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρει τον Μπράνσον αρχικά στη Γερμανία.

Αργά την Παρασκευή, πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ο πάστορας θα προσγειωθεί το Σάββατο σε στρατιωτική βάση κοντά στην Ουάσινγκτον και πιθανόν να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο την ίδια μέρα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπράνσον αναμένεται στις 12:00 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (19:00 ώρα Ελλάδας).

«Είναι μεγάλη μας τιμή να τον έχουμε πίσω μαζί μας» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

«Υποφέραμε πολύ, αλλά είμαστε ευγνώμονες σε πολλούς ανθρώπους» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την Τουρκία για άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του πάστορα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να «απελευθερώσει γρήγορα» άλλους Αμερικανούς πολίτες και προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργάζεται στην Τουρκία, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στη χώρα.

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την Αμερική. Ακόμη ένας Αμερικανός πολίτης απελευθερώθηκε.Ο κόμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για την επιστροφή στην πατρίδα όλων των Αμερικανών ομήρων και όσων αδίκως βρίσκονται φυλακισμένοι και υπό κράτηση» είπε ο Πομπέο με tweet του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa