Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε σήμερα την απόφαση της Συμμαχίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν “μαζί” με τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έως τα Χριστούγεννα.
“Αποφασίσαμε μαζί να πάμε στο Αφγανιστάν. Θα κάνουμε μαζί τις προσαρμογές των δυνάμεων και θα φύγουμε μαζί από τη χώρα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Η αποστολή Resolute Support
Η αποστολή Resolute Support του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αριθμεί 12.000 στρατιώτες από 38 χώρες, εκ των οποίων οι 8.600 είναι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επίσης και άλλες δυνάμεις στη χώρα.
Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 22 Οκτωβρίου.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ενόχλησή τους από τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ για το θέμα αυτό και το Πεντάγωνο διαβεβαίωνε κάθε φορά πως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μονομερώς.
Τραμπ: Απόσυρση όλων των στρατιωτών έως τα Χριστούγεννα
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τη βούλησή του να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν έως τα Χριστούγεννα, δηλαδή γρηγορότερα από την ημερομηνία που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν η απόφαση αφορά τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις τάξεις της αποστολής του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί το Αφγανιστάν να ξαναγίνει “ένα άσυλο για τους τρομοκράτες”.
12.000 στρατιώτες
“Πήγαμε στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μετά την επίκληση του άρθρου 5. Η αποστολή του ΝΑΤΟ αριθμούσε στην αρχή περισσότερους από 100.0000 στρατιώτες που μετείχαν σε επιχειρήσεις μάχης. Σήμερα το ΝΑΤΟ έχει 12.000 στρατιώτες που έχουν αναλάβει να συμβουλεύουν και να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις”, υπενθύμισε.
“Από αυτά στρατεύματα, μεγάλο μέρος είναι ευρωπαϊκά και καναδικά”, διευκρίνισε.
“Η λήψη των αποφάσεων θα βασίζεται σε συνάρτηση με τις συνθήκες επί του πεδίου”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Θα ληφθούν “από κοινού” μεταξύ των συμμάχων, επέμεινε. “Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει”, κατέληξε.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε παρουσιάσει τη θέση της Συμμαχίας στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας στις 12 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, dpa