Skip to main content

Γαλλία – Ιταλία – Πολωνία: Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών

Διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία, για τέταρτο Σαββατοκύριακο, καταγγέλλοντας αυτούς που θεωρούν ως καταπιεστικούς κανόνες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 και τους πολίτες να επιδεικνύουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό (“πάσο”), για πολλές καθημερινές δραστηριότητες.

Στη Λιόν, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικών, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.

Τουλάχιστον 230.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 30 ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση από τον Μακρόν των σχεδίων του για το υγειονομικό πιστοποιητικό τον προηγούμενο μήνα. Τα 2/3 των Γάλλων έχουν τώρα λάβει τουλάχιστον μία δόση και ποσοστό 55% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν περιθώριο μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου να εμβολιαστούν αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.

«Θα προτιμούσα να μην πληρώνομαι παρά να αναγκαστώ να κάνω το εμβόλιο», δήλωσε η νοσοκομειακή ψυχίατρος Νταϊάν Χέκινγκ στο Reuters στη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι.

Παρόμοια υγειονομικά πιστοποιητικά –που δείχνουν αν ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί, έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή έχει νοσήσει– έχουν εισαχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το γαλλικό πιστοποιητικό και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, είναι ίσως το πιο εκτεταμένο μέτρο.

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία κατηγορούν τον Μακρόν ότι ποδοπατά τις ελευθερίες τους και μεταχειρίζεται άνισα τους πολίτες. Ο πρόεδρος λέει πως οι ελευθερίες συνεπάγονται υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν την προστασία της υγείας των άλλων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εννέα στους 10 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα τέλη Ιουλίου δεν είχαν εμβολιαστεί. Η πλειονότητα των Γάλλων υποστηρίζουν το υγειονομικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Ο νόμος συνάδει με τον θεμελιώδη νόμο της Δημοκρατίας»

Η ανώτατη συνταγματική αρχή της Γαλλίας αποφάσισε προχθές, Πέμπτη, ότι ο νόμος συνάδει με τον θεμελιώδη νόμο της Δημοκρατίας.

Στη βόρεια πόλη Καμπρέ, σχεδόν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υγειονομικό πιστοποιητικό.

«Δεν είμαστε εναντίον του εμβολίου. Είμαστε εναντίον του να υποχρεωνόμαστε να κάνουμε ελέγχους στους πελάτες μας», δήλωσε ο υπεύθυνος μπαρ Λοράν Ζανιέ.

Και στην Ιταλία

Στην Ιταλία, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις κατά της εγκαθίδρυσης ενός υγειονομικού πάσου για την παρακολούθηση εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους και για τους εκπαιδευτικούς.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στο κέντρο της Ρώμης, με συνθήματα όπως «Όχι στο πράσινο πάσο» και «Ελευθερία!».

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, ορισμένοι φορώντας κονκάρδες με κίτρινα αστέρια, με τη σημείωση «Μη εμβολιασμένος», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Περίπου εκατό άτομα του κινήματος “Όχι στο εμβόλιο” συγκεντρώθηκαν επίσης στη Νάπολη, στον νότο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών με συνθήματα όπως «Μην αγγίζετε τα παιδιά» και «Ντροπή! Ντροπή!».

Το πράσινο πάσο, μια επέκταση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, έγινε υποχρεωτικό στην Ιταλία χθες, Παρασκευή, για την είσοδο σε κινηματογράφους, μουσεία και αθλητικές αίθουσες ή για φαγητό σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Το προσωπικό των σχολείων και των πανεπιστημίων θα χρειάζεται αυτό το πάσο, όπως και οι σπουδαστές, και, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι υποχρεωτικό στις πτήσεις εσωτερικού και στα τρένα μεγάλων αποστάσεων.

Στην Πολωνία

Στην Πολωνία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιορισμών της COVID-19 στη νότια πόλη Κατοβίτσε, καθώς η κυβέρνηση της χώρας συζητά αν θα θέσει περιορισμούς στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ορισμένοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Αρκετά με την κορωνοψύχωση», αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι Πολωνοί είναι διχασμένοι για το θέμα, με πολλές δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η υποστήριξη για περιορισμούς στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί κυμαίνεται από 43 έως το 54%, ανάλογα με την αυστηρότητα των περιορισμών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP