Skip to main content

Διαφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για την εκεχειρία στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία χθες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επαναληφθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ενώ η Συρία ανακοίνωσε την ανανέωση των επιθέσεων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι.

Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι η μόνη που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην ειρήνη, και προέτρεψε τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε καταιγισμό αεροπορικών επιθέσεων, σύμφωνα με επαναστάτες και μέλη αποστολών πρώτων βοηθειών.

«Εάν οι Ρώσοι έρθουν σε εμάς με επικοδομητικές προτάσεις, θα τις ακούσουμε», είπε ο Κέρι μετά το τέλος της συνάντησης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, η οποία συναντήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν κάθε δυνατή οδό προόδου», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα περιέγραψε τη συνάντηση ως «μακριά, επώδυνη και απογοητευτική», προσθέτοντας ωστόσο ότι θέλει να πιστεύει πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειλικρινά για μια συμφωνία ειρήνης. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος να θεωρηθεί ότι κατάπαυση του πυρός αποτελεί «χαμένη υπόθεση».