Skip to main content

Το Κίεβο δεν θέλει να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ

Η Ουκρανία δεν θέλει να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκαθάρισε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα δώσει στη δημοσιότητα την περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε στις 25 Ιουλίου ο ίδιος με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να τον πίεσε να ερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.  

Η τηλεφωνική επικοινωνία αυτή, την οποία αποκάλυψε πληροφοριοδότης – και σύμφωνα μάλιστα με τον Ουκρανό πρόεδρο ήταν δύο – υπήρξε η αιτία για να εκκινήσει η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τις διαδικασίες για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θεωρούμε τις ΗΠΑ φίλες και στρατηγικό μας εταίρο. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι εσωτερικά, πολιτικά παιχνίδια. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Αντρίι Γιερμάκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο 1+1, η οποία μεταδόθηκε χθες.

Ο Γιερμάκ μίλησε με τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, στη Μαδρίτη λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της 25ης Ιουλίου.

Η συνάντηση αυτή είναι μία από τις αρκετές που φέρεται να είχε ο Τζουλιάνι με Ουκρανούς αξιωματούχους στην Ευρώπη φέτος, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούσε ο Τραμπ στο Κίεβο για να ερευνήσει τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του πρόσθεσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να ερευνήσει οποιαδήποτε υπόθεση στην οποία υπάρχει παραβίαση του νόμου, όμως ως ανεξάρτητη χώρα δεν θα ενεργήσει απλώς βάσει των εντολών τρίτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters