Skip to main content

Ποιος είναι ο Ουιγούρος που συνέλαβε το Μαρόκο κατόπιν αιτήματος της Κίνας

Οι αρχές του Μαρόκου συνέλαβαν έναν Ουιγούρο ακτιβιστή ο οποίος ζούσε εξόριστος λόγω ενός εντάλματος για τρομοκρατία που έχει εκδώσει η Κίνα και το οποίο διανεμήθηκε από την Ιντερπόλ,

Αυτά αναφέρουν η αστυνομία της χώρας και μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρακολουθεί ανθρώπους που κρατούνται από την Κίνα.

Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι ο Γιντιρίσι Αϊσάν (Yidiresi Aishan) θα εκδοθεί στην Κίνα και, όπως υποστηρίζουν, η σύλληψη οδηγείται πολιτικά ως μέρος μιας ευρύτερης κινεζικής εκστρατείας για να κυνηγήσει αντιφρονούντες εκτός των συνόρων της.

Αναλυτικότερα, η Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας του Μαρόκου δήλωσε την Τρίτη ότι ένας Κινέζος πολίτης συνελήφθη αφού προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Mohammed V στην Καζαμπλάνκα στις 20 Ιουλίου, κατά την άφιξή του από την Κωνσταντινούπολη.

«Υπήρχε για αυτόν κόκκινη ειδοποίηση η οποία εκδόθηκε από την Ιντερπόλ λόγω των υποψιών ότι ανήκε σε οντότητα που βρίσκεται στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε η διεύθυνση.

Η κόκκινη ειδοποίηση ισοδυναμεί με τη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Ιντερπόλ, και εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της Κίνας, η οποία ζητούσε την έκδοσή του, ανέφερε η Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας του Μαρόκου, προσθέτοντας ότι οι μαροκινές αρχές ενημέρωσαν την Ιντερπόλ και τις κινεζικές αρχές για τη σύλληψη. Έπειτα ο Κινέζος πολίτης παραπέμφθηκε σε εισαγγελείς εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσης.

Η αστυνομία του Μαρόκου δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα συλληφθέντα, αλλά η μη κυβερνητική οργάνωση Safeguard Defenders τον ταυτοποίησε. Η ομάδα ειδικεύεται σε περιπτώσεις ατόμων που κρατούνται από την Κίνα.

Ο 33χρονος Αϊσάν είναι μηχανικός υπολογιστών και πατέρας τριών, έχει την έδρα του στην Τουρκία από το 2012, όπου εργάζεται ως σχεδιαστής ιστοσελίδων και δραστηριοποιείται ως ακτιβιστής. Παράλληλα, όπως αναφέρει άτομο του περιβάλλοντός του, διαθέτει έγγραφα παραμονής στην Τουρκία.

Ο Αϊσάν εργάστηκε σε μια διαδικτυακή εφημερίδα για τους Ουιγούρους της διασποράς και βοήθησε άλλους ακτιβιστές δίνοντάς τους βήμα και συλλέγοντας μαρτυρίες κακοποίησης μελών της κοινότητας στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Μετά από αρκετές συλλήψεις στην Τουρκία, ο Αϊσάν έφυγε από την Κωνσταντινούπολη για την Καζαμπλάνκα το απόγευμα της 19ης Ιουλίου, δήλωσε ο φίλος και συνάδελφός  του Abduweli Ayup. Ο Αϊσάν κάλεσε τη γυναίκα του το Σάββατο και είπε ότι απελάθηκε, σύμφωνα με τον Ayup, ο οποίος είναι σε επαφή με την οικογένειά του.

Η Ιντερπόλ και η κινεζική πρεσβεία στο Μαρόκο δεν έχουν σχολιάσει τη σύλληψη. Οι ακριβείς κατηγορίες εναντίον δεν είναι ξεκάθαρες, αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Όπως αναφέρει, το Μαρόκο επικύρωσε μια συμφωνία με την Κίνα το 2017, μεταξύ πολλών τέτοιων συνθηκών που έχει συνάψει η Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα κατηγορείται για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας εναντίον Ουιγούρων  στην περιοχή της Σιντζιάνγκ η οποία παράγει το 85% του βαμβακιού της Κίνας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών.

Η Κίνα  έχει περιγράψει τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν ένα εκατ. Ουιγούροι και άλλες σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανικές μειονότητες ως «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά από περιστατικά βίας που προκλήθηκαν από έναν μικρό αριθμό εξτρεμιστών Ουιγούρων που προέρχονται από την περιοχή.

Οι ερευνητές, από την άλλη, λένε ότι πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και τους απαγορεύονται πράγματα όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό και η παρακολούθηση θρησκευτικών συγκεντρώσεων.

Η ομάδα Safeguard Defenders έχει απευθύνει έκκληση στους πρεσβευτές του Μαρόκου, όπως επίσης στους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να μην εκδώσουν τον Αϊσάν. «Δεν είναι ασυνήθιστο» για τις κινεζικές αρχές να λαμβάνουν κόκκινες ειδοποιήσεις από την Ιντερπόλ για τους Ουιγούρους και άλλους αντιφρονούντες στο εξωτερικό, δήλωσε ο Πήτερ Ντάχλιν, μέλος της ομάδας Safeguard Defenders.

naftemporiki.gr